Friščić: Šuker se ne usudi oporezivati banke jer im je on najbolja mušterija!

"ONI KOJI ostvaruju profit su dužni dio tog profita dati kao doprinos za financijsko stabiliziranje države u krizi", rekao je novinarima na Markovom trgu Josip Friščić. Šef HSS-a tako je praktički potvrdio recentne medijske navode kako uvođenje poreza na banke iz populističkih razloga guraju koalicijski partneri HSS i SDSS.

Naime, ekonomisti su gotovo jednoglasno poručili da je uvođenje poreza na banke loša ideja. Slaže se i Željko Rohatinski, navodno čak ni Ivan Šuker nije oduševljen tim prijedlogom. No, Jadranka Kosor ga i dalje razmatra zbog pritiska od strane koalicijskih partnera koji vjeruju da bi takva mjera mogla podići popularnost Vlade među biračima, oslanjajući se na činjenicu da nitko ne voli "pohlepne bankare".

"Nisu svi protiv poreza na banke, mišljenja o toj temi su podijeljena. Vidjet ćemo za što ćemo se opredijeliti nakon što nam prezentiraju podatke", rekao je Friščić, pa nastavio: "Svoj doprinos u krizi dosad su dali građani, umirovljenici i zaposleni. Jednak doprinos trebali bi dati i oni koji i za vrijeme krize dobro posluju i ostvaruju profite".

Friščić je uvjeren kako su najave o rastu kamata i dodatno otežanom kreditiranju ukoliko se uvede porez na banke samo priče kojima se zastrašuje narod. Direktno je napao ministra financija Ivana Šukera, kazavši kako si on ne može dopustiti da uvede porez na banke jer se nakon toga više neće imati gdje zaduživati! "Šuker je njima najbolja mušterija. Što je rupa u proračunu veća, to potraživanja ima više. Ali tako nećemo stabilizirati javne financije", kaže Friščić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.