Francuski medij piše o micanju Dnevnika Anne Frank s popisa lektire

IIustracija: Sandra Simunovic/PIXSELL, France24

O UKLANJANJU Dnevnika Anne Frank s popisa lektire u hrvatskim školama izvijestio je i francuski medij France 24. 

Pišu kako je spomenuta odluka izazvala bijes u Hrvatskoj te kako su gotovo 3000 ljudi od četvrtka potpisale peticiju u kojoj se traži da se Dnevnik Anne Frank vrati na popis lektire.

Prenose i riječi ministrice Divjak 

Pišu i kako je knjiga do sada bila na izbornom popisu lektire, ali kako je sada u potpunosti ukinuta.

France 24 prenosi i objavu ministrice Blaženke Divjak s Facebooka i pišu kako je ministrica poručila da će prihvatiti kritiku oko ove odluke. Dodaju i kako je poručila da je učitelje zamolila da preporuče knjige za popis. 

Dodaju i kako se potpisnici peticije nadaju kako će Dnevnik Anne Frank biti pri vrhu izbora učitelja. 

France 24 podsjeća i na slučaj iz 2017. godine kada je izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost" zaustavljena u Šibeniku.

Podsjećaju i na ukidanje izložbe o Anne Frank

Tada je, podsjetimo, Josipu Belamariću, ravnatelju Tehničke škole, koja je bila domaćin izložbe, zasmetalo što su na njoj partizani prikazani "kao cvijeće", za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se dio, po njemu spornih panela, ukloni. Organizatori izložbe, udruga HERMES, na to nije pristala pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

Izložba je prolazila kroz 40 zemalja, a do tada je bila prošla kroz 23 hrvatska grada. Evo što je o toj situaciji napisao France 24.

"Ravnatelj škole je osporavao to što su pronacističke ustaše predstavljeni kao zločinci dok su zločini njihovih protivnika komunista ignorirani.

Ustaše su pobile stotine tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata koji su bili antifašisti.

Izložba je ranije prošla kroz 23 hrvatska grada bez problema", napisali su.

Svoj tekst zaključuju ovako:

"Kritičari posljednjih godina optužuju hrvatske vlasti da umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše te da zatvaraju oči pred navalom nostalgije za pronacističkom prošlošću."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.