Francuska pokušava izbjeći plaćanje 50 milijuna doza cjepiva za svinjsku gripu

FRANCUSKA je otkazala narudžbu za 50 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe, a nadaju se da će moći izbjeći plaćanje tih prekomjernih doza velikim farmaceutskim kompanijama.

Ministrica zdravstva Roselyne Bachelot izjavila je danas kako je Francuska otkazala narudžbu 50 milijuna, od 94 milijuna doza cjepiva koje su naručili od kompanija Sanofi-Pasteur i GlaxoSmithKline, pišu svjetski mediji. 

Francuzi naručili cjepiva za 712 milijuna eura

Francuska Vlada se nadala većem interesu za cijepljenje protiv virusa H1N1. Smatrali su kako će većini od svojih 64 milijuna građana dati dvije doze cjepiva, no na cijepljenje se javilo samo pet milijuna ljudi, a saznali su i kako je jedna doza svakom građaninu dovoljna. Ministrica se pohvalila kako su kod tvrtke Sanofi-Pasteur uspjeli ishoditi otkazivanje naručenih devet milijuna doza cjepiva bez ikakvog plaćanja.

Najavila je pregovore sa drugim kompanijama oko izbjegavanja plaćanja kazni zbog otkazanih narudžbi. Francuska je naručila cjepiva za čak 712 milijuna eura, a otkazali su narudžbe na više od pola toga iznosa. Katar je od Francuza i Egipćana već kupio 300 tisuća doza, a pregovara se o prodaji još dva milijuna doza. Kupnju cjepiva od Francuske najavili su i Meksiko te Ukrajina.  U Francuskoj je od izbijanja pandemije svinjske gripe umrlo 198 ljudi, od kojih je 24 djece mlađe od 15 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.