FOTO Žene diljem Hrvatske prosvjedovale zbog brutalnog ubojstva Nizame Hećimović

Foto: Index

Dvadeset gradova u Hrvatskoj održalo je protestnu akciju u znak solidarnosti sa svim žrtvama femicida i njihovim obiteljima. Ženske organizacije i inicijative ovom su akcijom ispratile brutalno ubijenu Nizamu Hećimović, koja je od institucija tražila da je zaštite od nasilnika. 

Održavanje protestne akcije najavljeno je u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pakrac, Mali Lošinj, Beli Manastir, Vukovar, Virovitica, Križevci, Korenica, Šibenik, Karlovac, Zadar, Trogir, Korčula, Dubrovnik i Glina. 

Split je jedan od gradova koji su podignuli glas za žene. Transparentom "Sigurnost žena je odgovornost države" prosvjednici su izrazili solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje su istovremeno tražile veću djelotvornost u zaštiti od nasilja. 

Domine: Država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava

Ženska mreža Hrvatske već godinama upozorava da država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava nasilja i sve mjere su, kažu, nedovoljne kako bi se zaštitile žene. Iskustvo im je pokazalo da podrška postoji samo u deklarativnom obliku. 

"Sve političke opcije osuđuju nasilje prema ženama, ali kada je potrebno donijeti mjere i izdvojiti sredstva, tada vlast zakaže. Jednako tako država odbija definirati femicid unutar Kaznenog zakona, a to je jedini način da se adekvatno kazni počinitelj", kazala je Blanka Čop iz Udruge Domine. 

Osim uvrštavanja femicida u Kazneni zakon, od vlade traže i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom, kao i predviđena sredstva za provedbu u državnom proračunu.

"Kad je riječ o konvenciji, država nije osigurala dovoljno sredstva za njezinu primjenu. Ne izdvajaju se dovoljna sredstva za prevenciju ni za stroža kažnjavanja. Pomaci su napravljeni u društvu jer žene više prijavljuju nasilje, više je ljudi koji su unutar sustava obrazovani i senzibilizirani za sustav nasilja. Međutim, pokazuje se da su te mjere i dalje nedovoljne i da su žene u državi nezaštićene."

U Hrvatskoj porastao broj femicida. Lani ubijeno 13 žena

Za volonterku Udruge Domine Antonelu Uvanović važno je jačati solidarnost i podršku među ženama: "Što nas se više okupi oko ove problematike, smatram da ćemo imati jači utjecaj. Ovo je znak da se žene drže skupa i da će se izboriti za bolje sutra."

Prema statistici, Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju femicida, koji je porastao u zadnjih deset godina. Iz Udruge kažu da su prošle godine 13 žena ubili njihovi partneri, a ove godine do srpnja smrtno su stradale četiri žene. 

Razlog eskalacije broja ubojstava žena je, kažu, u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi te nepostojanju učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja. Ovom protestnom akcijom poručuju da nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda, već najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja bliskog počinitelja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.