FOTO U Singapuru zaplijenjene 94 kuće, skupi auti, zlatne poluge, torbice, vino...

Foto: EPA

Singapurska policija zaplijenila je imovinu vrijednu oko milijardu singapurskih dolara (oko 735 milijuna američkih dolara) - među ostalim luksuzne kuće, automobile i satove - u jednoj od najvećih istraga protiv pranja novca. Zlatne poluge, dizajnerske torbice, skupocjeno vino i 23 milijuna singapurskih dolara u gotovini bili su među predmetima zaplijenjenim u racijama, piše BBC.

Policija je u akciji uhitila deset osoba, a sve su imale strane putovnice. Ovakve racije rijetke su u Singapuru, koji ima jednu od najnižih stopa kriminala na svijetu. Singapurska policija objavila je u priopćenju da su u utorak održane istodobne racije diljem grada-države. Zaplijenjene su 94 kuće, mnoge u skupim četvrtima, kao i 50 vozila.

Deset osoba u dobi od 31 do 44 godine uhićeno je zbog navodnog pranja novca i kaznenih djela krivotvorenja. Policija je rekla da su uhićeni imali putovnice Kine, Kambodže, Turske i Vanuatua.

"Ako vas pronađemo, uhitit ćemo vas"

Skupina je osumnjičena za pranje prihoda stečenih organiziranim kriminalom u inozemstvu, prevarama i online kockanjem. "Nema tolerancije prema korištenju Singapura kao utočišta za kriminalce", rekao je David Chew, direktor policijskog odjela za komercijalne poslove, i dodao: "Naša poruka ovim kriminalcima je jednostavna - ako vas pronađemo, uhitit ćemo vas. Ako pronađemo nezakonito stečenu dobit, zaplijenit ćemo je. S vama ćemo se obračunati u skladu s našim zakonima."

Policija je objavila da još 12 osoba surađuje u istrazi, dok je osam drugih trenutno na tjeralici.

Državna središnja banka i financijski regulator The Monetary Authority of Singapore javljaju da su bili u kontaktu s financijskim institucijama "kod kojih su identificirana potencijalno nezakonito stečena sredstva". Bit će poduzete "odlučne mjere" protiv institucija koje ne ispunjavaju službene zahtjeve protiv pranja novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.