KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

FOTO Otvoreni i trgovački centri, posjetili smo jutros City Center u Zagrebu

Foto: Index

DANAS su se osim kafića i restorana otvorili i šoping centri, koji su zbog epidemije koronavirusa bili zatvoreni od 19. ožujka. Jutros smo bili u zagrebačkom City Centeru One na Jankomiru.

Evo kako izgleda prvi radni dan.

Kako mogu raditi trgovački centri

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne preporuke za šoping centre: održavanje propisanog razmaka od 1,5 metara, unutar centra boravi se što kraće te se ograničava broj kupaca.

"Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, potrebno je ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini na najviše 15 kupaca na 100 m² neto površine trgovačkog prostora unutar centra. Pritom maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). U neto površinu ne računa se površina zajedničkih hodnika i drugih prostora za kretanje kupaca unutar centra", navodi se u uputama.

Dalje se navodi da se, ako je teško odrediti neto površinu, najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u centru može izračunati tako da se bruto površina unutar centra podijeli s 10. Nakon što u trgovački centar uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe.

Nije međutim navedeno kako bi šoping centri koji imaju više ulaza točno trebali kontrolirati broj ljudi koji ulaze i izlaze. 

U preporukama se navodi da se boravak u skupinama u šoping centru treba maksimalno skratiti, da se mora osigurati fizička distanca među ljudima od 1,5 metara u svim smjerovima. 

Nošenje maski

Unutar trgovačkog centra također se preporučuje nošenje maske za lice ili sličnih pokrivala za nos i usta.

Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili simptome akutne respiratorne infekcije trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar te se obratiti nadležnom liječniku, navodi se u uputama. 

Kupci također trebaju provoditi redovnu higijenu ruku, pranjem sapunom ili dezinficijensom. 

Na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u trgovački centar.

Iz zajedničkog prostora (hodnika) trgovačkog centra potrebno je ukloniti predmete i objekte namijenjene sjedenju i odmoru kupaca (stolce, klupe, stolove i sl.) kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja. Preporučuje se i pojačana ventilacija povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.

Potrebno je pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra i češće čistiti i dezinficirati WC-e.

Trgovine će morati ograničiti košare i kolica, a u trgovinama tekstilom preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta, ako je ikako moguće. Ako je isprobavanje odjevnih predmeta nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a pravilo vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Osim toga, moguće je tretirati isprobanu robu vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije potrebno stavljati u karantenu. 

Zaposlenici u igraonicama zaduženi su za održavanje čistoće prostora u skladu s preporukama HZJZ-a te su dužni paziti da djeca održavaju čim je moguće više propisanu udaljenost jedno od drugog. Na kraju obavezno treba očistiti i dezinficirati rekvizite za igru.

Rad u dvije smjene

Osoblje trgovačkog centra treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva i nos i usta i treba im biti na raspolaganju dezinficijens za redovitu dezinfekciju ruku. Moraju svakodnevno mjeriti temperaturu i ako je ujutro viša od 37,2°C i ako se osjećaju bolesno, trebaju javiti nadređenom i ne dolaziti na posao. Ako je moguće, rad treba organizirati u dvije smjerne, sa satom razmaka između smjena.

Trgovine i ugostiteljski objekti u trgovačkom centru trebaju raditi u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i postojećim preporukama za te djelatnosti izvan trgovačkog centra. Sve ostale djelatnosti (kina i dr.) koje su inače unutar trgovačkog centra započinju sa svojim radom u vrijeme i na način Stožera civilne zaštite, navodi se u preporukama HZJZ-a.

Upute HZJZ-a za šoping centre by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.