FOTO Objavljene nove fotografije američkog "nevidljivog" bombardera

Foto: Profimedia

Zračne snage SAD-a su u srijedu objavile više fotografija svog najnovijeg "nevidljivog" bombardera, B-21 Raidera, koji upravo prolazi kroz naprednu fazu testiranja. Fotografije, snimljene u siječnju i travnju, prikazuju elegantni novi bombarder u kalifornijskoj zračnoj bazi Edwards.

Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga SAD-a, ranije ovog mjeseca kazao je da program testiranja B-21 dobro napreduje te da je u skladu s rokovima i rasporedom isporuke, piše Business Insider

"Nevidljivi" bombarder šeste generacije

Pentagon je predstavio Raider u prosincu 2022. Gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2023., zrakoplov je konačno krenuo na svoj dugoočekivani prvi let. Nakon uspješnih testiranja na tlu i u letu, odobrena je početna proizvodnja niske stope. Amerikanci planiraju da bombarderi budu spremni za upotrebu do kraja desetljeća, a trebali bi postupno zamijeniti letjelice B-1B Lancer i B-2 Spirit. 

B-21 moći će ispaljivati i konvencionalno i nuklearno oružje zahvaljujući svom dugom dometu i punjenju gorivom u zraku. "Novi bombarder također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja te svesti operativne troškove te zastoje na minimum", rekao je Doug Young, generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems, kompaniji koja proizvodi bombarder. 

Northrop naziva avion šestom generacijom zrakoplova s obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim zrakoplovima i jednostavnog integriranja budućeg oružja, navodi Reuters. "Čak i najsofisticiraniji sustavi protuzračne obrane teško će otkriti Raidera na nebu", rekao je ministar obrane Lloyd Austin na predstavljanju letjelice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.