RAT U UKRAJINI

FOTO Hrvat za Index opisao situaciju u Ukrajini: "Tražili su da hitno napustimo kuće"

Foto: Denis Ivančić

HRVATSKI poduzetnik Denis Ivančić za Index je već govorio o situaciji u Ukrajini. Javljao se iz Lavova, u kojemu boravi dio vremena, no većinom živi u Ivano-Frankivsku, jednome od ukrajinskih gradova koji trpe rusku agresiju. Sada kada se vratio u Ivano-Frankivsk, javio nam se i ispričao kakvo je ondje stanje.

Prema njegovim riječima te fotografijama koje je poslao Indexu, u centru grada nalaze se prihvatni centri u kojima se skuplja pomoć u obliku hrane, obuće i odjeće, kao i ostalih ljudima najvažnijih potrepština. "Svatko može dobiti hranu i odjeću, kao što je svi mogu i donijeti", ispričao nam je Ivančić dodavši kako su u trenutku kada je bio ondje građani čekali na obrok Caritasa i Crvenoga križa.

Gradonačelnik Ivano-Frankivska Ruslan Marcinkiv jučer je, opisao nam je Ivančić, pozvao građane da hitno napuste svoje stanove i kuće. Razlog je u tome što se u središtu grada nalazi veliki odašiljač kakve su ruske snage posljednjih dana uništavale u ostalim ukrajinskim gradovima.

"Svi s djecom trče u bunkere"

"Grad je pun izbjeglica. Nikada ih nije bilo tako mnogo, a tako malo domaćih. Konobar mi je jučer rekao da se njegov mali sin, kada je bila uzbuna, jako prestrašio i počeo tresti. Od šoka i straha počela mu je teći krv iz nosa", rekao je.

"Svi koji imaju djecu trče u bunkere kada je uzbuna. To stvara teške traume kod djece. Dva dana ukrajinski avioni nisko nadlijeću nad gradom, što također stvara strah kod građana", izjavio je Ivančić dodajući kako je sedam kilometara od Lavova jutros raketirana tvornica.

Još ne planira napustiti Ukrajinu

Podsjetimo, Ivančić se u Ukrajini bavi dvjema poslovnim aktivnostima. Njegov primarni posao jest distribucija lijekova, u čemu ima petero zaposlenih, ali posao je stao jer su svi oni otišli na selo uslijed ruskih napada. Osim toga, Ivančić se bavi zapošljavanjem Ukrajinaca u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Ako zagusti, onda ću pobjeći prema Mađarskoj ili Poljskoj. To mi je plan B, ali nikad se ne zna", odgovorio nam je prije tjedan dana na pitanje planira li napustiti Ukrajinu. Inače, agencije Ujedinjenih naroda navode da je 3.27 milijuna ljudi pobjeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. veljače te da ih je raseljeno još dva milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.