Foreign Policy: Crna Gora je uspješnija država od Hrvatske, BiH najnestabilnija

AMERIČKI list Foreign Policy od 2005. godine u suradnji s Fondom za mir objavljuje popis najneuspješnijih zemalja svijeta.

Prema njihovoj klasifikaciji, i u našoj regiji postoje "bačve baruta" koje bi mogle prouzročiti kaos u pojedinim zemljama, a možda i šire.

Bosna i Hercegovina je tako proglašena najrizičnijom zemljom u regiji, a autori smatraju da je stanje u toj zemlji opasnije i od teško narušenih odnosa Srbije i Kosova.

Srbija i Kosovo svrstani su u zemlje na granici stabilnosti, dok su Crna Gora i Hrvatska proglašene stabilnim zemljama. Crna Gora se tu našla tri mjesta ispred Hrvatske. Među najstabilnije zemlje uvrštena je Slovenija.


Najuspješnija Norveška, a najgora Somalija

Najstabilnijim i najuspješnijim zemljama proglašene su, očekivano, skandinavske zemlje. Najstabilnija je Norveška, a slijede je Finska, Švedska, Švicarska i Irska. Najnestabilnija i najneuspješnija je Somalija, a slijede je Čad, Sudan i Zimbabve.

Stupanj uspješnosti neke zemlje Foreign Policy i Fond za mir utvrđuju prema 12 parametara; demografski podaci, izbjeglice, nelegitimna vlast, odljev mozgova, javne službe, nejednakost, nezadovoljstvo pojedinih skupina, ljudska prava, ekonomski pad, snage sigurnosti, odmetnute elite i vanjska intervencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.