Forbesova listu najmoćnijih žena: Angela Merkel ponovno pobijedila Hillary Clinton

AMERIČKI časopis Forbes drugu je godinu zaredom postavio njemačku kancelarku Angelu Merkel na vrh svoje tradicionalne liste najmoćnijih žena svijeta.

Listom dominiraju političarke, poslovne žene i poznate medijske ličnosti. Osim prvog mjesta, nepromijenjene su ostale i pozicije dva i tri, koje ponovno zauzimaju američka državna tajnica Hillary Clinton i brazilska predsjednica Dilma Rousseff. Forbes ističe kako su žene na listi rangirane na temelju njihovog utjecaja, količine novca s kojom upravljaju i medijske prisutnosti.

"Ove moćne žene vrše utjecaj na različite načine, ali sve imaju nekakav utjecaj na globalnu zajednice", kazala je Moira Forbes. Časopis navodi kako je Merkel titulu zaslužila zbog ključne uloge koju igra u razrješavanju krize u eurozoni. Clinton je postavljena visoko zbog svoju uloge u saniranju štete koju je prouzročila WikiLeaksova objava američkih diplomatskih depeša. Rousseff je visoko na listi jer upravlja osmom najvećom ekonomijom svijeta i i sustavno zadržava visoku popularnost u zemlji.

Najmoćnijih pet zaokružuju Melinda Gates, supruga Billa Gatesa i predsjednica njihove zaklade, te urednica New York Timesa Jill Abramson. Na šestom mjestu je predsjednica Indijskog nacionalnog kongresa Sonia Gandhi, a slijede je Michell Obama te šefica MMF-a Christine Lagarde. Od novih imena na listi ističu se pjevačica Jennifer Lopez i Laurene Powell Jobs, supruga preminulog Stevea Jobsa.

Forbes navodi kako 100 žena koje su našle svoje mjesto na listi dolazi iz 28 zemalja, a prosjek godina im je 55. Kombinirano imaju 90 milijuna sljedbenika na Twitteru, navodi Forbes.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.