Finski predsjednik: Kina može okončati rat u Ukrajini jednim pozivom

Foto: EPA

Kina bi mogla biti ključ za okončanje ruske agresije na Ukrajinu, tvrdi finski predsjednik Alexander Stubb, a prenosi Business Insider.

Kineski utjecaj na Rusiju, rekao je Stubb, proizlazi iz sve većeg oslanjanja Rusije na tu zemlju dok se Rusija bori s ekonomskim sankcijama od strane Zapada.

"Tvrdim da je Rusija trenutno toliko ovisna o Kini da bi jedan telefonski poziv predsjednika Xi Jinpinga riješio ovu krizu", rekao je Stubb o kineskom čelniku. "Ako bi rekao, vrijeme je za početak pregovora o miru, Rusija bi bila prisiljena na to", tvrdi Stubb. "Ne bi imali drugog izbora", dodao je.

Stubb: Mir je u interesu Kine

Stubb, čija je zemlja pristupila NATO savezu u travnju prošle godine rekao je da je posredovanje u mirnom rješavanju rata u Ukrajini u interesu Kine.

"Ako je Kina istinski zainteresirana za mirne odnose među nacionalnim državama, ne može dopustiti zemlji poput Rusije da vodi imperijalni, agresivni i kolonijalni rat protiv neovisne nacionalne države", rekao je Stubb. 

"To je prava stvar koju treba učiniti. A to bi također pokazalo i vodstvo Kine", dodao je.

Xi Jinping je nedavno ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Pekingu. Naglasio je želju Kine za međunarodnom mirovnom konferencijom koja bi uključivala i Rusiju i Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.