FINANCIJSKI STRUČNJAK "Agrokor je doživio prometnu nesreću, treba mu minimalno milijardu eura"

Screenshot HRT

AGROKORU je potrebna barem milijarda eura, kaže financijski stručnjak Andrej Grubišić.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", rekao je kako je za spas Agrokora potrebna milijarda eura, za koju pretpostavlja da će doći iz različitih izvora.

U emisiji je također gostovala i Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

Ivanov je, budući da je jučer izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak rekao da je s pet banaka dogovoren kredit od 80 milijuna za isplatu dobavljača, a ne 150 kako je ranije bilo najavljeno, rekla kako pretpostavlja da se radi o prvom iznosu te da će s vremenom ići nekih novih 80 milijuna kuna.

Sanacija nad pacijentom

"Agrokor je doživio prometnu nesreću. Ima vanjski prijelom i ozbiljno krvarenje. Ovi inicijalni novci koji trebaju doći, od strane kirurga koji hitno treba provesti sanaciju nad tim pacijentom. Međutim, taj pacijent ima trideset i nešto godina i treba živjeti još pedesetak godina. Treba ga osposobiti za život nakon toga. Da bi se on osposobio, u taj sustav će biti potrebno upucati ozbiljne novce", pojasnio je Grubišić.

"Po mojoj skromnoj procjeni, Agrokoru treba minimalno milijarda eura", rekao je Grubišić.

Milijarda eura

"Tih milijardu eura pretpostavljam da će doći iz kombinacije različitih izvora. Jedan dio će dati postojeći kreditori koji se prvo moraju dogovoriti, vi imate njih 20 i nešto i svi moraju namiriti svoje partikularne interese. Svima njima će ostati jedan kamenčić u cipeli koji će ih malo žuljati, ali ne smije biti toliko velik da ne bi mogli dalje hodati, ali će u svakom slučaju biti veliki kompromis. Ono što ćemo tek vidjeti je hoće li će se morati odricati dijela svojih potraživanja", objasnio je Grubišić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.