Finac hakirao podatke o psihoterapiji desetaka tisuća pacijenata pa ih ucjenjivao

Foto: EPA

TUŽITELJI u Finskoj optužili su hakera, koji je ukrao desetke tisuća zapisa pacijenata na psihoterapiji, za više od 21.000 slučajeva iznude. "Osumnjičenik je zadržan u istražnom zatvoru i nijekao je krivnju za kaznena djela", priopćilo je državno tužiteljstvo, prenosi Guardian.

Tužitelj traži sedmogodišnju zatvorsku kaznu za optuženog Aleksantera Kivimakija, koji je ranije identificiran kao Julius Kivimaki. Tijekom provale u finsku tvrtku Vastaamo 2018., koja je nadzirala desetke psihoterapijskih centara diljem nordijske nacije, ukradeni su privatni podaci o liječenju desetaka tisuća pacijenata.

Uhićen je u veljači ove godine

Nakon što je ukrao zapise, Kivimaki je isprva pokušao iznuditi više od 360.000 eura u bitcoinu od Vastaamoa u zamjenu da ne oda podatke sadržane u zapisima. Kad je Vastaamo odbio platiti, Kivimaki je počeo objavljivati zapise kao sredstvo pritiska na tvrtku.

Prema tužiteljstvu, Kivimaki je također slao pisma pacijentima tražeći iznose u rasponu od 200 do 500 eura kako bi spriječio otkrivanje zapisa o njihovim terapijama. Kivimaki je također optužen za 9598 točaka širenja informacija kojima se narušava osobna privatnost. Nakon europskog uhidbenog naloga koji je izdala finska policija u listopadu prošle godine, uhićen je u pariškoj regiji 3. veljače.

Kivimaki je prethodno bio osuđivan po raznim optužbama za kibernetički kriminal, prevaru i pranje novca, kao i za 50.700 povreda podataka izvedenih u suradnji s hakerskom skupinom u više od stotinu zemalja. Početak suđenja zakazan je za 13. studenoga, a očekuje se da će trajati do veljače iduće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.