Evo zašto na blagajnama trgovina sve češće sjede studenti i zašto se isplati raditi to u Austriji

Foto: 123rf

TRGOVAČKA profesija je za radnike sve gore mjesto. Trgovci u Hrvatkoj rade sve dulje, plaće im ne rastu, naprotiv - sve su manje. Radnike na blagajnama sve češće zamjenjuju studenti koji rade preko studentskih ugovora.

Iako statistike pokazuju rast trgovine i povećanje prometa, radna prava zaposlenih u tom sektoru sve su gora. Kolektivni je ugovor otkazan, radnici su sve dulje na poslu, a plaćeni su manje. Potvrđuju to u Sindikatu trgovine uspoređujući porazno stanje profesije u našoj zemlji s onim u Austriji, piše Glas Slavonije.

"Trgovac u Hrvatskoj može tjedno raditi 168 sati (7 dana puta 24 sata), a primjerice u Austriji, koja je značajno razvijenija i bogatija zemlja, trgovine rade maksimalno 72 sata tjedno. Nedjeljom se u Austriji ne radi, a subotom je radno vrijeme trgovina do 18 sati. Rad subotom iza 13 sati plaća se više, i to 50 posto, jer se taj rad smatra nedruštvenim radnim vremenom", rekla je Zlatica Štulić, koja je podatke dobila od kolega sindikalista iz Austrije.

Također je upozotila na činjenicu da trgovački lanci u Hrvatskoj sve češće posežu za radnom snagom preko student servisa, a studenti sve češće ne rade samo na pomoćnim poslovima, već i na blagajni. U sindikatu ističu kako nisu protiv takvog rada, te da se koristi i u drugim zemljama, međutim da "on ne smije ugrožavati postojeća radna mjesta".

Interesantan je podatak da su cijene u Austriji niže nego u Hrvatskoj, no trgovci su u toj zemlji bitno više plaćeni.

Plaća početnika u trgovini u Austriji je 1523 eura bruto (11.422 kune) prema kolektivnom ugovoru, dok trgovac u Hrvatskoj zarađuje otprilike 3.100 kuna neto. U Austriji radnik koji radi u trgovini s 18 godina staža dobije 1.942 eura, i to prodavač bez škole, a blagajnik 2.229 eura. Voditelj poslovnice s, primjerice, 18 godina radnog staža ima plaću 2.743 eura.

Prodavači u Austriji rade 38.5 sati tjedno, bez plaćene pauze. Ne rade sve subote, već dvije subote u mjesecu. Četiri subote u mjesecu mogu raditi samo u prosincu, ali za to su im plaće povećane 100 posto. Na Badnjak ili Novu godinu rade do 15 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.