Europski ulagači oprezni, nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini i visokih cijena nafte i sirovina. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 0.1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.19 posto, na 7453 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.05 posto, na 14.267 bodova, a pariški CAC 0.03 posto, na 6553 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 0.8 posto, no i dalje je na putu blagog dobitka drugi tjedan zaredom.

Osjetno pale i cijene dionica u Šangaju

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0.1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0.2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 1.1 i 2.4 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica u Hong Kongu, ponajviše u tehnološkom sektoru zbog straha ulagača da će neke kineske kompanije zbog knjigovodstvenog spora biti izbačene s burze u New Yorku. Osjetno su pale i cijene dionica u Šangaju jer još nema novih gospodarskih poticaja, koje je vlada nedavno najavila.

Upravo zbog te najave prošloga su tjedna cijene dionica u Šangaju snažno porasle, no posljednjih dana izgubile su dio tih dobitaka.

Australski burzovni indeks porastao

Australski burzovni indeks porastao je, pak, zahvaljujući rastu cijena sirovina, što je podržalo dionice velikih rudarskih kompanija. Ulagači su oprezni zbog visokih cijena nafte i sirovina, što podržava rast inflacije, kao i zbog nastavka rata u Ukrajini.

Jučer su u Bruxellesu održani sastanci NATO-a, lidera Europske unije i Skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja je ušla u drugi mjesec. Lideri Zapada dogovorili su da će povećati vojnu pomoć Ukrajini i pojačati sankcije Rusiji.

Na Wall Streetu najviše porasle cijene dionica tehnoloških kompanija

A na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica tehnoloških kompanija.

Nakon što je snažno porastao za vrijeme korona-krize, posljednjih je mjeseci tehnološki sektor pod pritiskom, pa je Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica, nedavno zaronio u područje "medvjeda", 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

No, posljednjih se dana oporavlja.

"Tržište 'medvjeda' predstavlja priliku za kupnju. Ulagači su konačno zaključili da je to dobra točka za ulazak na tržište. Nakon duljeg razdoblja vide više vrijednosti u tehnološkom sektoru", objašnjava Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.