Europski povjerenik Hahn: Izjave koje prizivaju promjene granica na Balkanu su neprihvatljive

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je danas u Bruxellesu da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima te poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regiji, koji prizivaju promjene granica, piše Blic.

Hahn je nakon razgovora sa srpskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem izjavio da ne smije biti odlaganja u procesu pridruživanja.

"Uvjereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim pohvaliti i zbog uloge lidera u područjima regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa", rekao je Hahn novinarima, piše Blic.

Razočaran zapaljivim izjavama

Usto, Povjerenik je izrazio razočaranje zbog "zapaljivih izjava pojedinih lidera u regiji" te upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.

"Želio bih izraziti svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regiji. Takve poruke, koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja i koje prizivaju mijenjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne", naglasio je.

Dodao je da Europljani imaju jak interes da u regiji vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusjedske odnose i zajednički rad.

"Ako neko misli da ovakve izjave mogu stvoriti pritisak na EU, to je velika greška. To se lako može 'obiti o glavu' pošiljatelju tih poruka", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.