Europske burze blago porasle

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati u plusu 0,2 posto.

Oprezno se trguje

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,35 posto, na 7.175 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 12.680 bodova. Pariški CAC stagnira, pak, oko 5.635 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom i osiguravajućem sektoru za više od 1 posto.

Ipak, trguje se oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, kao i nastavka neizvjesnosti u vezi Brexita.

Krajem prošloga tjedna čelnici 27 članica Europske unije odobrili su na sastanku u Bruxellesu novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a, no britanski parlament nije u subotu raspravljao o tom dogovoru, nego je zatražio premijera Borisa Johnsona da od EU-a zatraži daljnju odgodu Brexita.

To je Johnson i učinio, ali u pismu Uniji koje nije potpisao. No, poslao je još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi odgodu.

Čeka se odluka

U nedjelju je britanska vlada priopćila da će Britanija napustiti Europsku uniju 31. listopada, unatoč nepotpisanom pismu što ga je Johnson poslao EU-u u subotu tražeći odgodu Brexita.

Čeka se odluka Europske unije i daljnji potezi premijera Johnsona.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,25 posto, na 22.548 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.