Europska središnja banka prošlog tjedna potrošila 22 milijarde eura na obveznice zemalja eurozone

S CILJEM sprječavanja širenja dužničke krize u europzoni, Europska središnje banka prošlog je tjedna obavila rekordnu kupovinu državnih obveznica u iznosu od 22 milijarde eura.

ECB se na ovakav pozet odlučla prvenstveno kako bi spriječila krah Italije i Španjolske, i to ponajprije na način da kupovinom njihovim obveznica smanji prinose na iste. To su i postigli, jer je prinos na njihove obveznice pao na pet posto, dok je tjedna dana ranije bio na rekordnim razinama od preko šest posto.

Je li ECB dovoljno likvidna za takve poteze?


Međutim, vrtoglavi iznos kupnje potaknuo je pitanja o mogućnosti takvih intervencija u budućnosti. ECB je posljednju veliku kupnju imao u svibnju prošle godine, u iznosu od 16,5 milijardi eura, a nova kupnja je ukupnu knjigovodstvenu vrijednost euroobveznica ECB-a povećala na 96 milijardi eura, piše Financial Times.

Analitičare ovakav potez brine zbog prevelikog obujma talijanskog i španjolskog tržišta obveznica što bi moglo ugroziti kreditnu sposobnost ECB-a ukoliko ona nastavi s ovakvim mjerama spašavanja. U narednim tjednima, ECB planira poduzeti mjere kojima bi smanjila pritisak na vlade eurozone te potaknula povjerenje istih.

Također, plan je preusmjeriti ulogu otkupa obveznica na Europski fond za financijsku stabilnost kojemu će se na raspolaganje staviti sredstva za buduće interventne mjere spašavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.