Europarlamentarci: Američki konzervativci plaćaju laži o pobačaju u Hrvatskoj

Foto: Epa

PREMA političkom portalu openDemocracy sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, zastupnici Europske unije zatražili su djelovanje protiv mreže dezinformacija koju podupiru američki konzervativni krugovi, a usmjerena je na ranjivu skupinu mladih žena i djevojaka.

OpenDemocracy piše kako su kršćanske konzervativne skupine povezane s Donaldom Trumpom podržale tisuće "centara za trudnice" koji ženama predočuju neistinite i pogrešne podatke o njihovim reproduktivno-zdravstvenim mogućnostima.

Navodi kako zastupnici i zdravstveni stručnjaci EU-a upozoravaju da ovakve dezinformacije predstavljaju ozbiljan rizik za žene i ozbiljnu prijetnju demokraciji.

"Zbog pobačaja možete postati homoseksualci"

Portal openDemocracy proveo je devetomjesečnu istragu na pet kontinenata i otkrio kako su ženama davane neistinite informacije o tome da pobačaj povećava rizik od raka, da će ih zdravstvene ustanove odbiti liječiti od medicinskih komplikacija nakon abortusa ili da je za pristup pobačaju potreban pristanak partnera.

Organizacija Heartbeat International financirala je i obučavala spomenutu globalnu mrežu centara za trudnice koja je nudila "neutralne i neovisne savjetodavne usluge".

Na desetke takvih centara ili njihovih podružnica nalazilo se u javnim bolnicama, a znali su se oglašavati po školama i na sveučilišnim kampusima. U nekim centrima nudili su ženama ultrazvuk koji su provodili volonteri bez potrebnih medicinskih kvalifikacija.

U materijalima za obuku volontera tih centara postoje upute kako nagovoriti trudnicu na odgodu pobačaja ili uporabu hitne kontracepcije. U njima također stoji kako kondomi ne djeluju i da pobačaj može preobratiti partnere u homoseksualce.

Novinari su kontaktirali Heartbeat International centre diljem Europe; u Španjolskoj, Italiji, Irskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Ukrajini.

Udruga Izaberi život u Daruvaru

U Hrvatskoj organizacija Heartbeat ima jednu podružnicu u Daruvaru – udrugu Izaberi život.

Novinari portala OpenDemocracy kontaktirali su djelatnike ovog centra predstavljajući se kao netko kome je potreban savjet. Iz centra u Daruvaru su također upozorili na "sindrom post-pobačaja" koji su usporedili s PTSP-om i rekli da utječe na "većinu žena".

Europski zastupnici pozvali na odlučne mjere

Europski zastupnici, piše openDemocracy, uputili su pismo (kopija je dostupna na zahtjev) europskom povjereniku za zdravstvo i kvalitetu hrane te povjereniku Vijeća Europe za ljudska prava pozivajući ih da poduzmu odlučne mjere protiv neetičnih i štetnih centara za trudnoću i da pomognu u borbi protiv takve vrste dezinformacija.

Predrag Fred Matić, posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena, izjavio je da su ovi nalazi uistinu zabrinjavajući.

"Ovakve dezinformacije nesumnjivo predstavljaju kršenje ljudskih prava, ozbiljan rizik za život žena i ozbiljnu prijetnju demokraciji“, kazao je Matić.

Nakon što su zaprimile nalaze portala openDemocracy državne službe u Meksiku i Južnoafričkoj Republici već su najavile istragu. Na nalaze su reagirali i predstavnici organizacija Human Rights Watch i Amnesty International.

"Ovdje se radi o nepoštovanju zakona"

Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, smatra da je sramotno i uznemirujuće to što se strane skupine uključuju u europske projekte koji "proaktivno pokušavaju dezinformacijama lišiti žene njihovog zakonskog prava pristupa zdravstvenim uslugama prema vlastitom izboru."

"Ovdje se radi o nepoštovanju zakona", rekao je.

"Svaki političar, slagao se on s pravom žena na pobačaj ili ne, trebao bi biti vrlo zabrinut što se putem dezinformacija, emocionalnih manipulacija i izravne prijevare zaobilaze zakoni u njegovoj zemlji", dodao je Neil Datta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.