KORONAVIRUS U SVIJETU

EU sutra otvara granice za 15 zemalja, među njima Srbija, ali ne i Amerika

Ilustracija: EPA

VIJEĆE EU službeno je preporučilo ukidanje ograničenja putovanja za 15 zemalja od sutra, 1. srpnja. 

Radi se o Alžiru, Australiji, Kanadi, Gruziji, Japanu, Crnoj Gori, Maroku, Novom Zelandu, Ruandi, Srbiji, Južnoj Koreji, Tajlandu, Tunisu, Urugvaju te Kini.

Što se tiče Kine, njima će putovanja u EU biti dozvoljena samo u slučaju da građanima EU bude dozvoljeno putovanje u Kinu. 

>> Od sutra nova pravila, evo tko iz BiH može u Hrvatsku bez samoizolacije

Zemlje EU od sutra otvaraju granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH jer, kako je u Petrinji rekao ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.

Zabranjen ulaz Brazilcima, Rusima i Amerikancima

Konačni popis zemalja za koje će biti otvorene europske granice ne uključuje Brazil, SAD i Rusiju. 

U priopćenju stoji kako je odluka donesena na temelju broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana. 

Osobe koje imaju prebivalište u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu u ovom se slučaju tretiraju kao rezidenti Europske unije. Preporuke se trebaju provoditi u svim zemljama članicama EU, kao i onima koje su dio šengenskog prostora, a izvan su EU: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Popis će se revidirati i dopunjavati svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Ograničenja za putovanja mogu biti potpuno ili djelomično ukinuta ili ponovno uvedena za zemlje s popisa sukladno promjenama epidemiološke situacije.

Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost u upravljanju granicama imaju isključivo zemlje članice, ali su važne zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano. Zemlja članica EU ne bi trebala ukidati ograničenja za zemlje koje nisu na popisu, prije nego što se odluka o tome ne donese na koordiniran način, stoji u priopćenju Vijeća.

EU otvara granice za 15 zemalja by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.