"EU je dala zeleno svjetlo za krijumčarenje ljudi": Inicijativa Dobrodošli iznijela porazne podatke

Foto: Hina

INICIJATIVA Dobrodošli i Are You Syrious danas su na Markovu trgu u Zagrebu održali konferenciju za novinare povodom zatvaranja izbjegličke Balkanske rute.

"Ne možemo više govoriti o pravnom poretku, ne možemo govoriti o logici političkog odlučivanja. Ono što će se u praksi događati i što se dogodilo, jest da su Europska unija i sve države na Balkanskoj ruti dale zeleno svjetlo za krijumčarenje ljudima, koje će biti jedino rješenje za spašavanje od rata", naglasila je Marina Škrabalo.

Kako poručuju aktivisti, uz više od četiri tisuće poginulih u 2015., Europa bi trebala biti svjesna da će morati preuzeti odgovornost za nove smrti koje će se zbog njenih odluka dogoditi. EU je ovime pokazala pravo lice lažnog samaritanca, kojem je najveći uspjeh zaustavljanje ljudi na granicama i očuvanje Schengena, poručuju.

U ovom trenutku je grad veličine Makarske zarobljen u Idomeniju, istaknula je Asja Korbar iz Are you Syrious?.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije pozvao je sve građane koji su izbjeglicama dali vode, odjeću ili ih primili u svoj dom tijekom zadnjih šest mjeseci da u petak u 18 sati dođu na prosvjed na Markov trg i na taj način pokažu negodovanje prema odluci o zatvaranju Balkanske rute, javlja HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.