EU i SAD osudili politička pogubljenja u Mjanmaru: "Kršenje vladavine prava"

Foto: EPA

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell i američki državni tajnik Antony Blinken osudili su pogubljenja protivnika mjanmarskog režima i istaknuli da je riječ o jasnom kršenju ljudskih prava i vladavine prava. 

"Europska unija oštro osuđuje pogubljenje četvorice zatvorenika, među kojima dvojice oporbenih čelnika, koje je politički motivirano, a za njega je odgovorna mjanmarska hunta", reagirao je u priopćenju visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell. 

"Ova politička pogubljenja su novi korak u posvemašnjem uništenju vladavine prava i nova očita povreda ljudskih prava u Mjanmaru", ističe se u priopćenju u kojemu se podsjeća da se EU protivi smrtnoj kazni, nazivajući je neljudskom, okrutnom i nepovratnom kaznom.

Blinken: Ovakvo neprihvatljivo nasilje pokazuje potpuni prezir režima prema ljudskim pravima

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je odlučno osudio smrtnu kaznu izvršenu nad četvoricom zatvorenika, rekavši da je uvjeren da ona neće zastrašiti pristaše demokracije u zemlji.

"Ovakvo neprihvatljivo nasilje pokazuje potpuni prezir režima prema ljudskim pravima i vladavini prava", rekao je državni tajnik u priopćenju. "Ono neće umanjiti odlučnost odvažnog mjanmarskog naroda."

Mjanmarska vladajuća hunta objavila je u ponedjeljak da je smaknula četvoricu demokratskih aktivista jer su pomagali u "terorističkim djelima", a te prve egzekucije počinjene u nekoliko desetljeća osudile su oporba, skupine za ljudska prava i brojne države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.