EU diplomat: Terorizam potiče ekstremni nacionalizam, vodi tamo gdje se nikad ne želimo vratiti

Screenshot: YouTube

NACIONALISTI s krajnje desnice i populisti diljem Europe koriste terorističke napade u Parizu da bi kritizirali političke protivnike i dobili potporu za svoja gledišta o prihvatu izbjeglica, no jedan od najviših europskih diplomata kaže da je takva retorika opasna i da joj se treba suprotstaviti kako bi se održale i zadržale temeljne vrijednosti kontinenta.

"Mi moramo gurnuti natrag one u našem društvu koji su u iskušenju da iskoriste ovakve situacije da bi nas odveli u mračne dane ekstremnog nacionalizma i mržnje," rekao je David O’Sullivan, europski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, u intervjuu za Foreign Policy.

"Zdrav ponos"

Diplomat je rekao da bi se kritičari trebali suzdržati od ishitrenih zaključaka ili generalizacija o velikoj većini migranata na temelju jednog tragičnog incidenta. "Mi to još ne znamo," odgovorio je na pitanje o mogućnosti da se jedan od napadača ušuljao u EU kao sirijski izbjeglica. "Ja mislim da bi bilo pogrešno (spojiti) imigraciju i migraciju i tražitelje azila s terorističkim aktivnostima. Većina ljudi koji bježe, bježe upravo od istih terorista koji su bili aktivni u Parizu".

O’Sullivan je upozorio da bi "hipernacionalizam" mogao narušiti neke od ključnih temelja EU i da je "apsolutno odlučan da mi nećemo dopustiti teroristima da podjele Europu ili podjele naša društva".

Diplomat je pohvalio Europljane koji imaju "zdrav ponos" za svoje nacije, ali podsjetio na iskustvo Europe u 20. stoljeću koje osvjetljava opasnosti nekontrolirane retorike. "Mi smo svi ponosni što dolazimo iz različitih europskih nacija," rekao je. "Tu je švedski veleposlanik i on je jako ponosan jer je Šveđanin. Ja sam jako ponosan što sam Irac, ali mi svi znamo kamo prekomjerni nacionalizam može odvesti Europu i mi se nikad tamo ne želimo vratiti"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.