ESLJP traži očitovanje vlade o sporu oko geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni

Foto: PIXSELL/Damir Spehar

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) zatražio je očitovanje vlade o navodima turske tvrtke BLT koja je Hrvatsku tužila zbog sudskih odluka kojima joj je, kako tvrdi, povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje u sporu oko geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni.

Riječ je o slučaju povodom kojega je u studenom 2021. turski investitor i 80-postotni partner u projektu prve hrvatske geotermalne elektrane pokraj Bjelovara, tvrtka BLT, podnio zahtjev ESLJP-u, navodeći da su mu postupanjem hrvatskih sudova povrijeđena prava zajamčena Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Što je sporno?

Uputivši predmet u daljnju fazu postupka, ESLJP od vlade RH traži da odgovori jesu li sudovi osigurali odgovarajuća pravna sredstva kojima bi BLT kao podnositelj zahtjeva mogao učinkovito zaštititi svoj poslovni udio u Geoenu te je li brisanje BLT-a s popisa članova Geoena u sudskom registru bilo protivno privremenoj mjeri od 7. rujna 2020.

U izjavi medijima tvrtka BTL navela je da postupanje ESLJP-a potvrđuje da im je 80-postotni udio u društvu Geoen oduzet protivno svim propisima Republike Hrvatske i EU.

"Budući da hrvatsko pravosuđe u jednom svom dijelu nije postupalo sukladno ranijoj praksi, zakonodavnom okviru te odlukama Vrhovnog suda RH, bili smo prisiljeni zaštitu potražiti na međunarodnoj instanci i ustrajati na ostvarenju prava. Istovremeno, žalosti činjenica da je zbog trenutačne situacije i neodgovornog ponašanja druge strane, cijeli projekt i energetski potencijal područja oko Velike Ciglene ugrožen i šalje krivu sliku o učinkovitosti geotermalne energije u Hrvatskoj", poručuju iz BLT-a. Ističu da je šteta na projektu premašila 250 milijuna eura.

BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB Holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Spor s Turcima

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u tvrtki nositelju projekta - Geoen d.o.o. - manjinski partner Dragan Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions, uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda izbaciti iz vlasništva kompanije te preuzeti njezino vodstvo.

I vlasništvo nad zemljištem na kojem je elektrana u zemljišnim knjigama također je prebačeno na nekada manjinskog partnera. Suprotstavljene strane, prema pisanju medija, u tišini su ratovale posljednjih nekoliko godina, no problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30-ak sudskih postupaka i podnijeli više kaznenih prijava.

Suprotno tvrdnjama BLT-a, Jurilj je u medijima odbacio tvrdnje bivših turskih partnera da u Hrvatskoj nisu imali pravično suđenje. "Svi su procesi legitimni i svaki investitor u RH je dužan poštivati pravomoćne sudske odluke, bio zadovoljan ili ne. Nisam ni ja zadovoljan svim presudama", kazao je ranije Jurilj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.