Eskalira sukob Zelenskog i najmoćnijeg generala. Što se događa?

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se navodno sastao s generalom Valerijem Zalužnim i pozvao ga da podnese ostavku. Zalužni je odgovorio da je pravo predsjednika da bira s kim će raditi, ali je odbio napisati ostavku i ne namjerava to učiniti, prenosi ukrajinski portal Ogledalo tjedna, pozivajući se na svoje izvore u generalovom okruženju. U isto vrijeme, navode kako Zalužnom nije ponuđen nikakav značajan položaj.

Izvori javljaju da će vjerojatna ostavka vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga biti prva karika u nizu promjena u visokom zapovjedništvu ukrajinske vojske, kao i u drugim državnim tijelima. Tijekom rasprava o mogućoj ostavci Zalužnog ponovno se pojavilo ime načelnika Glavne obavještajne uprave Kirila Budanova. Kako pišu brojni novinari, predsjednik Zelenski ga želi postaviti za novog vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine.

To nije službeno potvrđeno. Iako je neki dan narodna zastupnica iz redova vladajuće stranke Marjana Bezuglaja navela Budanovo ime kao vjerojatnim nasljednikom Zalužnog.

Kritike na račun Budanova

Glavni urednik ukrajinskog portala Cenzor Jurij Butusov kritizirao je ovo hipotetsko imenovanje. Kritizirao je Budanova za nedostatak iskustva u strateškom zapovijedanju - i naveo ga kao krivca za neuspjeh niza operacija, spominjući Zmijski otok i Energodar, koji su, prema Butusovu, bili "nekompetentno isplanirani".

Ipak, za sada se "informacije" o smjeni generala svode tek na glasine i navodne izjave iz kruga bliskog predsjedniku.

Dvije moguće verzije

A glavni izvori o ostavci generala su iz stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka i novinari koji podržavaju Zalužnog u sukobu s predsjednikom. Stoga su se pojavile razne verzije tumačenja tog događaja. I uglavnom se radi o preventivnim akcijama onih koji podržavaju generala Zalužnog. Prema jednoj, predsjednik je usmeno ili preko posrednika obavijestio generala o ostavci. Grupa koja podržava generala je tako odlučila djelovati "preventivno", pa prije nego što predsjednik potpiše ukaz o smjeni izvršiti pritisak puštanjem informacije u javnost.

Druga verzija je da Zelenski nije najavio ostavku generala i da je ta informacija lažna, a svrha puštanja te informacije i dalje je ista igra "prevencije". Dakle, potrebno je pokrenuti glasinu u svrhu naknadnog opovrgavanja od političkog vodstva zemlje, uz uvjeravanja da "nema planova za otpuštanje Zalužnog, to je potkopavanje od strane neprijatelja" itd. 

U teoriji, to bi moglo zakomplicirati (ili odgoditi) ostavku, ako se doista priprema. Jer, namjeravao ili ne smijeniti Zalužnog, danas je to Ured predsjednika oštro opovrgnuo.

Sukob predsjednika i generala

Ipak, glasine o nesuglasicama između Zalužnog i Ureda predsjednika kruže od 2022. godine. Tada se naveliko govorilo i pisalo da je jedan dio političke elite u Ukrajini vrhovnog zapovjednika, koji ima visoku razinu povjerenja u društvu, vidi kao potencijalnog političkog konkurenta Zelenskom.

Glasine su se intenzivirale u jesen 2023. godine nakon neuspjeha ukrajinske ofenzive, kada su se predsjednik Zelenski i general Zalužni javno različito očitovali u procjenama situacije na frontu. U isto vrijeme, u najavi nadolazećih predsjedničkih izbora, Zalužni je spominjan kao jedan od mogućih konkurenata Zelenskom. 

U političkim krugovima razvila se snažna glasina da je Zelenski odustao od planova za održavanje izbora u ožujku 2024. zbog straha od konkurencije Zalužnog koji bi, prema nizu anketa, mogao poraziti sadašnjeg predsjednika.

Od jeseni glasine o ostavci

Od jeseni se pričalo o namjerama Zelenskog da otpusti vrhovnog zapovjednika. Uključujući i zbog straha, kako se vjerovalo, od političke konkurencije, kao i s ciljem da ga se proglasi odgovornim za neostvarene planove na frontu. Sam Zelenski osobno je u intervjuu za britanske medije izjavio da se vojska ne može baviti politikom dok se vode borbe.

"Onda on (valjda aludirajući na Zalužnog) mora ići u politiku, ali se tada neće moći uključiti u rat", rekao je Zelenski u intervjuu za The Sun krajem studenog.

Mobilizacija kao točka prijepora

Zelenski je također bio skeptičan tijekom svoje konferencije za tisak u prosincu o prijedlogu generala da se mobilizira dodatnih 500 tisuća vojnika. Sam Zalužni je to, usput, kasnije demantirao.

Novi val glasina o ostavci Zalužnoga započeo je u novoj godini. Brojni ukrajinski blogeri napisali su da se Ured predsjednika priprema dati ostavku vrhovnom zapovjedniku i zamijeniti ga Budanovom. Ovim glasinama novi poticaj dalo je rušenje zrakoplova IL-76 kod Belgoroda u kojem su, prema tvrdnjama Rusa, bili ukrajinski zarobljenici. 

Ukrajina to nije potvrdila. No Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine nije negirao činjenicu da je sam zrakoplov oboren ukrajinskim projektilom, iako to nije izravno potvrđeno.

U svakom slučaju, ako postoje namjere Zelenskog da otpusti Zalužnog, da bi ih proveo, morao bi uzeti u obzir nekoliko stvari.

Prvo je reakcija društva i vojske. Drugo je reakcija zapadnih partnera. Treće je reakcija samog Zalužnog (hoće li nakon smjene javno optužiti predsjednika ili će tiho otići). Moguće je da se ispitivanje posljednjeg dogodilo neki dan, nakon čega su informacije procurile, što je svojevrsni nagovještaj da nakon eventualne smjene vrhovnog zapovjednika neće biti zatišja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.