Ekstremni desničari u Njemačkoj huškaju na novinare, građani prosvjedovali

Foto: EPA

VIŠE OD 7.000 osoba prosvjedovalo je u Hannoveru protiv skupa ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) koja se u istom gradu okupila kako bi prosvjedovala protiv novinara koji kritično izvješćuju o toj stranci.

"Mi smo se ovdje okupili kako bismo se suprotstavili nacistima, i to ne samo u NPD-u nego i u ostalim strankama", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne zemlje Donja Saska Boris Pistorius obraćajući se sudionicima skupa podrške slobodi medija i novinarima koji se nalaze na udaru ekstremista.

Pistorius je naglasio kako je javni poziv na obračun s kritičkim novinarima u kojem se navode njihova imena "nova dimenzija nasilja" i "prelaženje granica dopuštenog".

"Postoji opasnost da demokracija umire od temelja kada se novinari postavljaju na stup srama i kada im se prijeti", rekao je Pistorius.

On je pohvalio pokušaj policije koja je isprva htjela zabraniti skup NPD-a, ali je zabranu poništio jedan lokalni sud koji je procijenio kako od sudionika skupa ne "prijeti opasnost".

"Potpuna zabrana skupa bi bila neodmjerena", objasnio je sud u Lueneburgu u hitnom postupku.

Povorka u organizaciji NPD-a, na kojoj se okupilo stotinjak osoba, bila je popraćena povicima okupljenih građana Hannovera.

Policija je priopćila kako je u više navrata došlo do sukoba između sudionika NPD-ove povorke i protuprosvjednika.

Njemačko medijsko vijeće (Deutsche Presserat) apeliralo je na policiju i politiku da zaštite novinare od prijetnji i napada.

S Dana novinara, koji se u subotu održava u Dortmundu, odaslana je poruka podrške novinarima protiv kojih NPD javno huška na svom prosvjedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.