Eksplozije u policijskom skladištu oružja u Berlinu izazvale veliki šumski požar

Foto: EPA

NAKON eksplozije u policijskom skladištu oružja i eksplozivnih sredstava u Grunewaldu kod Berlina izbio je veliki šumski požar. Požar je buknuo jutros malo prije 3:30. 

Prema prvim informacijama DPA, obližnji autoput i željezničke linije su zatvorene. Također, prve agencijske vijesti rekle su da su se vatrogasne jedinice morale povući na udaljenost od jednog kilometra zbog opasnosti od eksplozija.

Vatrogasci na mjesto događaja pozvali vojne stručnjake

"Trenutačno gori u Grunewaldu i događaju se eksplozije", objavili su berlinski vatrogasci na Twitteru. 

"Situacija je opasna", rekao je novinarima Thomas Kirstein iz vatrogasnog odjela. Pozvao je stanovnike da se drže podalje od šume. Vatrogasci su pozvali pojačanje, uključujući vojne stručnjake.

Njemački mediji su tijekom jutra izvještavali o detonacijama koje se povremeno čuju u rubnim dijelovima Berlina. Zbog sigurnosti je zatvorena željeznička linija između glavnog kolodvora u Berlinu i Potsdama. Gotovo šest sati nakon eksplozije, oko devet ujutro, lokalni mediji su objavili vijest da se eksplozije više ne čuju.

Kuće nisu bile izravno ugrožene vatrom, iako su dužnosnici upozorili da suhi uvjeti i ekstremna vrućina mogu proširiti požar, prenosi Deutsche Welle.

Nije jasno kako je došlo do eksplozije

Policijski glasnogovornik rekao je da još nije jasno kako je došlo do eksplozije. Mjesto se koristi za skladištenje i provođenje kontroliranih eksplozija streljiva ili oružja koje osiguravaju jedinice berlinske policije.

Grunewald je jedna od najvećih zelenih površina u Berlinu, koja počinje na zapadnom rubu grada i proteže se prema Potsdamu.

Poligon za uništavanje oružja usred šume

Berlinski Senat, vlada grada-savezne pokrajine Berlina, izrazila je zabrinutost zbog požara koji bi se zbog dugotrajne suše i suhog raslinja mogao brzo proširit.

Glasnogovornik Senata je na pitanje novinara koliko je uopće smisleno držati poligon za uništavanje eksplozivnih sredstava usred šume rekao kako će se tim pitanjem baviti nakon što požar bude ugašen.

Posljednjih dana u Berlinu i okolici su zabilježene neuobičajeno visoke temperature a za četvrtak je najavljeno 38 stupnjeva.

Na poligonu policije se uništavaju streljivo i bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata koje se često pronalaze na području Berlina prilikom građevinskih radova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.