EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Foto: Index/FaH

NA BADNJAK prošle godine premijer Andrej Plenković sazvao je novinare i obavijestio javnost da je Hrvatska, na Arbitražnom sudu Ujedinjenih naroda, izgubila proces protiv MOL-a. Da ublaži neugodnu vijest koju je morao priopćiti, Plenković je najavio da će Hrvatska od MOL-a otkupiti dionice Ine. Do danas se po tom njegovom obećanju nije dogodilo baš ništa.

Skrivali presudu 11 mjeseci

Baš kao što, do danas, nije objavljena presuda Arbitražnog suda. Index je prvi objavljuje i objavit će je u seriji članaka gotovo godinu dana nakon što je donesena. Iz njenog sadržaja vidljivo je i zašto dosad nije objavljena. Hrvatska je većinu svoje argumentacije temeljila na tome da je Ivo Sanader primio mito od MOL-a. I izgubila.

Arbitražni sud u njoj je tako išamarao hrvatsko pravosuđe da bi svi uključeni najviše voljeli da zauvijek ostane zakopana. Ukratko, arbitri su zaključili, odnosno povjerovali MOL-u da je Robert Ježić lagao da uništi Ivu Sanadera, da je sudac Ivan Turudić bio nedopustivo pristran na suđenju Sanaderu, da je čuvena snimka iz Marcellina vjerojatno mijenjana na Sanaderovu štetu i da je USKOK sudjelovao u smišljanju lažnog svjedočenja.

Turudić nije pošteno sudio, tvrdi Arbitražni sud

Teške su to optužbe i treba ih pažljivo iščitati iz presude koja sadrži gotovo 200 stranica materijala.


Pozabavimo se prvo njihovom ocjenom rada suca Ivana Turudića.
 


"Tribunal mora vrlo oprezno pristupiti dokazima sa suđenja Sanaderu. Ne postoje transkripti sa suđenja, samo sažetak svjedočenja koje je diktirao sudac. Ono što je sudac unio u zapisnik predstavlja njegovo viđenje onoga što su svjedoci izjavili… To je težak zadatak za suca i neizbježno je da je bilo pogrešaka. Nadalje, Tribunal ne može ignorirati sučevu očitu pristranost na suđenju“, zaključili su arbitri. Svoj zaključak, između ostalog, temelje i na Turudićevim intervjuima, u kojima je ustvrdio da namjerava sebi rezervirati ponovljeno suđenje.

"Žalosno je što je sudac odlučio o slučaju govoriti u javnosti. Iz onoga što je sudac rekao u intervjuu lako je zaključiti da je naumio donijeti jednaku odluku“, upozorili su arbitri.

Pojednostavljeno, zaključili su da Sanader sa sucem Turudićem nije imao, niti može imati pošteno suđenje.
 

Sud: USKOK i Ježić izmislili priču

Na suđenju Sanaderu za primanje mita od MOL-a krunski je svjedok bio Robert Ježić koji je nekadašnjem premijeru trebao prebaciti novac od mita. Razumljivo je da su se arbitri njime ozbiljno pozabavili. I nisu mu povjerovali ni riječ.


"Gospodin Ježić je tajnovit čovjek, odavno poznat u Hrvatskoj po bogatstvu i političkim vezama“, zaključuju arbitri i dodaju da je potpuno nepouzdan svjedok. Sastavili su čak i tablicu Ježićevih laži koju ćemo objaviti u jednom od sljedećih članaka. Sada ćemo se, pak, pozabaviti dogovorom Ježića i USKOK-a.

Arbitrima je bilo iznimno sumnjivo što Ježić nikada nije bio prisiljen uplatiti u hrvatski državni proračun pet milijuna eura sa svog računa koji su bili navodni mito za Sanadera. Štoviše, Ježiću je dozvoljeno da ode iz Hrvatske. Suci vjeruju da je USKOK Ježiću naložio što treba svjedočiti.


"U ovom trenutku važno je ponoviti i naglasiti da do danas Ježić još uvijek posjeduje novac od navodnog mita koji Sanader nikada nije pokušao prebaciti na svoj račun. MOL tvrdi da su Ježićeve tvrdnje u svjedočenju neistinite i da mu je USKOK dao informacije koje su mu pomogle da smisli priču koja bi uništila Sanadera“, napisali su arbitri u presudi. U prijevodu, Ježić je s USKOK-om izmislio priču koja je trebala poslužiti da se Sanadera osudi.

Snimka iz Marcellina je mijenjana

Na koncu ovog prvog dijela serijala vrijedno je zabilježiti i što suci arbitri misle o čuvenoj snimci iz restorana Marcellino na kojoj je, navodno, Sanader Zsoltu Hernadiju napisao koliki mito želi za upravljačka prava u Ini. U njenu autentičnost, naime, ozbiljno sumnjaju i povjerenje su dali MOL-ovu vještaku Robertu Quicku, iskusnom bivšem policajcu iz Engleske specijaliziranom za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.
 


"Dao je dokaze da je snimka krivotvorena. MOL-ov zaključak je da je snimka mijenjana tako da bi podržavala Ježićevo svjedočenje o tome da se našao sa Sanaderom i Hernadijem 19. listopada 2009. u Marcellinu. MOL je također naglasio da je snimka vjerojatno kraćena bez nekog posebnog razloga.

 

Razmatrajući sve dokaze u ovom slučaju, uključujući svjedočenje Quicka koji je pažljivo istražio snimku, Tribunal zaključuje da bi bilo pogrešno dati joj veliki značaj, pogotovo u vezi s danom i vremenom kada je nastala“, stoji u presudi. U prijevodu: suci ozbiljno sumnjaju da je snimka Sanader i Hernadija mijenjana i da je njome manipulirano. Štoviše, smatraju da je "moguće da ju je netko tako montirao da bi stvorila dokaze koji bi podržali Ježićevo svjedočenje“. Ukratko, sve što su nam plasirali bila je laž.

Sutra: Popis Ježićevih laži

Suci su, da bi si olakšali ocjenu Ježićeva svjedočenja, napravili i tablicu iz koje se vidi gdje je sve mijenjao svjedočenja, odnosno kako je lagao. Nju ćemo objaviti u sljedećem nastavku.

 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.