Ekonomist Vedriš: Očekuje se novi rast plina nakon ljeta

Screenshot: HRT

Ekonomist Mladen Vedriš rekao je u Dnevniku HRT-a da, ako neće biti novih neočekivanih okolnosti, inflacija ne bi trebala rasti iznad očekivanog postotka, iako neki dio artikala poskupljuje. 

"Inflacija je već digla cijene, a sada govorimo o inflaciji koja će povećati razinu cijena u odnosu na povećanje koje je nastupilo. To je sigurno visoka stopa, ono što najviše trošimo, najviše poskupljuje", rekao je. 

Ocijenio je da usporavanje inflacije u ovom trenutku za prosječnog građanina ne znači ništa, jer je razina cijena podignuta, plaće to nisu pratile. Udar na standard je ostvaren, govorimo o novoj stopi inflacije, ali kao dodatak na porast cijena koji je nastupio, kazao je. 

Naglasio je da je Hrvatska po prosjeku inflacije iznad prosjeka u eurozoni, a u sredini u EU. "Daljnje povećanje cijena znači daljnji udar na životni standard", naglašava. 

Uoči donošenja novog paketa pomoći vlade od 1. travnja rekao je da bi, prema preporukama EU i MMF-a, pomoć trebala biti na određeni rok, biti usmjerena ciljano i da pomaže sektore i građane koji su ranjive skupine. 

"Očekuje se novi rast cijena plina nakon ljeta"

"Moramo biti svjesni da je za proteklo razdoblje krize RH s 3.5%-4% izdvojenog BDP-a u donjem dijelu ljestvice zemalja članica EU. Slovačka je izdvojila preko 9%, 5 ili 6% Njemačka i Austrija, niz zemalja EU izdvojio je više za mjere pomoći. Morali bismo izdvajati do 7% BDP-a, jer je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU i stupanj intervencije morao bi odražavati našu socijalnu i ekonomsku realnost, kaže Vedriš.

Za cijene plina rekao je da se očekuje da će ponovno rasti poslije ljeta, no da bi trenutačno i građani i poslodavci trebali biti pošteđeni punog udara. 

"Država bi trebala zaštititi poduzeća i životni standard građana, jer porast troškova povećava pritisak na plaće i tada inflaciju povećavate, a ne smanjujete", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.