Ekološki aktivisti zalijepili se za 20 cesta u Berlinu. "Sad koriste jače ljepilo"

Screenshot: Twitter/Letzte Generation

Brojnim blokadama prometnica u Berlinu ekološki pokret Posljednja generacija danas je započeo najavljeni "akcijski tjedan" s pojačanim udarima na promet u njemačkoj metropoli.

"Policija je tijekom jutra zabilježila više od 20 blokada vitalnih prometnica u gradu i na prilazima gradu, a više blokada je spriječeno", poručila je policija preko društvenih mreža.

Aktivisti Posljednje generacije, od kojih su mnogi posljednjih dana posebno za ove akcije pristigli i iz ostalih dijelova Njemačke, prometnice su blokirali do sada primjenjivanom metodom lijepljenja specijalnim ljepilom za asfalt.

Policija: Koriste novu mješavinu specijalnog ljepila

Prilikom uklanjanja prosvjednika s prometnica je na nekim mjestima došlo do oštećenja kolnika, a policija govori o novim mješavinama specijalnog ljepila zbog kojeg je još teže odvojiti prosvjednike s asfalta.

Mnogi vozači su glasnim trubljenjem prosvjedovali protiv blokade i stvaranja dugih zastoja, zbog čega su mnogi zakasnili na posao. Na nekoliko mjesta vozači su fizički napali prosvjednike, a jedan vozač je prosvjednike napao obrambenim papar-sprejom. Policija je protiv napadača podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda te je upozorila građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

"Mi imamo potpuno razumijevanje za to ako su vozači iritirani prosvjedima, ali apeliramo na građane da ne čine ništa na svoju ruku i da ne posežu za silom", priopćila je policija.

Agencije istodobno javljaju i o tome da neki prolaznici hvale akcije Posljednje generacije i da prosvjednicima ostavljaju bukete cvijeća.

Većina građana ih ne podržava

Posljednja generacija je najavila intenziviranje akcija u ovom tjednu, a "akcijski tjedan" je pokrenut jučer kada su aktivisti bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, velika većina građana ne podržava akcije Posljednje generacije i smatra da akcije više štete nego koriste borbi protiv klimatskih promjena.

Posljednja generacija od njemačke vlade traži ubrzavanje aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, između ostalog i uvođenjem općeg ograničenja brzine na autocestama i još jačim subvencioniranjem javnog prijevoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.