EK odobrila 400.000 eura projektu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta

Screenshot: YouTube

ZAGREBAČKI Kineziološki fakultet nositelj je međunarodnog projekta "We Care", kojemu je cilj u sljedeće dvije godine udariti nove temelje za sveobuhvatnu brigu i razvoj vrhunskih sportaša, a njegovu je važnost prepoznala i Europska komisija te odobrila 400.000 eura poticaja.

Ovim potezom je iskazano veliko povjerenje začetnici projekta doc. dr. sc. Cviti Gregov i njezinim partnerskim timovima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Islanda, Norveške i SAD-a.

"Kroz osobno iskustvo kao sportašica te dugogodišnji trenerski rad u sportu, odnosno kondicijskoj pripremi u borilačkim sportovima, odbojci, nogometu te košarci, susretala sam se s raznim izazovnim situacijama. Jedna od onih koje su na mene ostavile jaki utisak bio je broj i težina ozljeda s kojima se mladi ljudi, sportaši u svojoj karijeri suočavaju. Prijelomni trenutak bile s pripreme s jednom nacionalnom selekcijom u kojoj je od petnaest prisutnih sportašica, dvanaest imalo rekonstrukciju prednje ukrižene sveze (ACL) jednog koljena, a od njih dvanaest, četiri na oba koljena", izjavila je začetnica projekta "We Care" te dodala:

"Od tada pa nadalje svoj trenerski rad na sportskim terenima i znanstveno-stručni na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu odlučila sam posvetiti unapređenju brige za sportaše i to osobito na području prevencije ozljeda." 

Teže osnivanju velikog centra

Projekt "We Care" u naredne dvije godine teži osnivanju Nacionalnog centra za brigu i razvoj sportaša na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu koji će pružati stručnu podršku mladim talentiranim sportašima u balansiranju školovanja i bavljenja sportom na vrhunskoj razini. Poseban naglasak stavljen je na prevenciju ozljeda te kreiranje baze podataka profesionalnih sportaša u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji na temelju koje će se analizirati njihove potrebe i pratiti stanje, ozljede, školovanje, aktivnost u klubovima i sportski rezultati te provoditi razna testiranja kako bi njihov razvoj bio na maksimalnoj razini. Cilj je umrežiti fakultete, odnosno buduće nacionalne centre, sportske saveze i klubove kako bi međusobnom komunikacijom i zajedničkim inicijativama osigurali zdrav i kvalitetan razvoj sportskih karijera.

Projekt je u rekordnom roku naišao na oduševljenje brojnih profesionalnih i vrhunskih sportaša koji na početku svoje karijere nisu imali stručan tim koje bi ih usmjerio te pomogao u rješavanju problema. Među onima koji podržavaju projekt je i proslavljeni bivši hrvatski košarkaši reprezentativac Gordan Giriček.

"Ja sam u 33. godini zbog ozljede kuka morao prekinuti karijeru. Po mom mišljenju nisam prošao rehabilitaciju kako treba i ozljeda nije uspjela adekvatno zacijeliti. Mislim da sam mogao imati dužu karijeru, a danas bio bih puno sretniji kada posljedice ozljeda ne bi utjecale na moj svakodnevni život", istaknuo je Giriček.

"Da bi bio vrhunski sportaš potrebno je imati adekvatnu stručnu potporu i brigu. Upravo zbog toga podržavam projekt We Care", rekao je aktualni hrvatski rukometni reprezentativac Marino Marić.

Njemu se pridružila i europska prvakinja u taekwondou Kristina Tomić, hrvatska uzdanica na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Uz postojanje Centra za brigu i razvoj, svaki će sportaš imati jednaku priliku za podrškom u svojoj sportskoj i akademskoj karijeri."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.