Egzodus moćnih poslodavaca: Nakon Brexita iz Britanije odlaze Vodafone, Goldman Sachs i neke banke?

Foto: 123rf

NAKON što je Velika Britanija na referendumu odlučila da napušta Europsku uniju, neki od velikih poslodavaca razmišljaju da premjeste svoje poslovanje iz Ujedinjenog Kraljevstva. Goldman Sachs upozorio je da bi banke mogle povući isti potez, javlja Business Insider.

Jedan od čelnih ljudi Investment Banking Divisiona Goldman Sachsa, Richar Gnodde, kazao je za Times kako ne isključuje mogućnost da se neki od 6500 djelatnika u Velikoj Britaniji premjesti u kontinentalnu Europu. Tvrdi da je sve moguće.

Prema dosadašnjim pravilima, banke u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju pravo poslovati u bilo kojoj od 28 zemalja članica EU, naravno pod pravilima zajedničkog tržišta koje im dopušta da prenose svoje licence diljem Europe. Kada UK napusti EU, ta će prava vjerojatno nestati, a to znači da će se banke morati seliti ne bi li nastavile raditi diljem Europe.

Ipak, glasnogovornik Goldman Sachsa za Business Insider je rekao da je Gnodde govorio o bankarskoj industriji generalno, a ne specijalno o Goldmanu.

"Kao što smo već rekli našim zaposlenicima, nema neposredne promjene u načinu na koji obavljamo posao ili mjestu gdje obavljamo posao", rekli su iz Godlman Sachsa.

Izvršni direktor GS-a Lloyd Blankfein rekao je kako poštuju odluku birača u Velikoj Britaniji, kao i da su uložili nekoliko mjeseci kako bi isplanirali poteze nakon bilo kakvog ishoda referenduma.

"Goldman Sachs ima dugu povijest prihvaćanja promjena, i radit ćemo s relevantnim tijelima kako uvjeti izlaska postano jasni. Naš primarni fokus, kao i uvijek, ostaje služiti našim klijentima", izjavili su.

JPMorgan će možda preseliti 4 tisuće zaposlenika

Američka kreditna agencija Fitch jučer je kazala kako očekuje da banke "počnu strateški implementirati dijelove svojih planova, umjesto da čekaju da se trgovinski i uslužni sporazumi dogovore". JPMorgan pak kaže da će možda morati preseliti četvrtinu od svojih 16 tisuća zaposlenika u Europskoj uniji.

HSBC i Morgan Stanley planiraju preseliti tisuću svojih zaposlenih u EU, iako je Morgan Stanley negirao takve izvještaje. Druge banke su također objavile kako postoje moguće promjene.

Vodafone planira premještaj dijela radnih mjesta iz Velike Britanije. Kako su rekli jučer, razmatraju premještanje posla iz Ujedinjenog Kraljevstva, zato što "velika većina od 462 milijuna korisnika, 108.000 zaposlenika i 15.000 dobavljača ima sjedište izvan Ujedinjenog Kraljevstva".

Kako su ranije rekli za BBC, članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji za tu je tvrtku bio velika stvar.

"loboda kretanja ljudi, kapitala i dobara su integralni za operaciju bilo koje operacije pan-europskog posla kao jedinstveni pravni okvir koji pokriva sve zemlje članice", rekli su iz Vodafonea, iako odluku još nisu donijeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.