Dvije trans žene u Kamerunu idu u zatvor zbog "pokušaja homoseksualnosti"

Foto: Facebook

SUD u Kamerunu osudio je dvije transrodne žene na pet godina zatvora zbog "pokušaja homoseksualnosti" i drugih kaznenih djela nakon što su uhićene zbog odjeće koju su nosile, rekli su njihovi odvjetnici, a prenosi CNN. 

Radi se o lokalnim influencericama poznatima kao Shakiro i Patricia. Uhićene su 8. veljače, a aktivisti za ljudska prava navode kako je njihovo pritvaranje dokaz porasta kriminalizacije seksualnih manjina u Kamerunu. 

Dobili su, u tom kontekstu, maksimalnu kaznu zatvora od pet godina zatvora te moraju platiti kaznu od 200 tisuća srednjoafričkih franaka (oko 2300 kuna). 

Odvjetnica: Ovo je politička odluka

Osim "pokušaja homoseksualnosti", osuđene su i zbog uznemiravanja javnog reda i mira te nenošenja osobne iskaznice. 

"Ovo je politička odluka. Središnja vlada rekla je da ti ljudi ne smiju donositi homoseksualnost u Kamerun", rekla je odvjetnica Alice Nkom koja je obećala da će se žaliti na presudu. 

Vladin glasnogovornik nije komentirao slučaj.

Kamerun je jedna od mnogih afričkih zemalja u kojima su istospolni odnosi ilegalni. Tamošnji sudovi su već osuđivali ljude na višegodišnje zatvorske kazne zbog spolne orijentacije. 

Iz Human Rights Watcha prošloga su mjeseca naveli kako je uhićenje Shakira i Patricije dio sveukupne policijske akcije protiv seksualnih manjina. 

53 osobe uhićene su u napadima na organizacije za borbu protiv HIV-a i AIDS-a od svibnja 2020. godine, a neki od uhićenih rekli su kako su pretučeni te podvrgnuti prisilnim "analnim pregledima", pseudoznanstvenoj metodi kojom bi se "potvrdile" optužbe za homoseksualnost. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.