Dva Amerikanca pokreću privatnu tužbu protiv Donalda Rumsfelda zbog mučenja u Iraku

AMERIČKI apelacijski sud odobrio je pravo dvojici američkih građana da pokrenu građansku tužbu protiv bivšeg ministra obrane Donalda Rumsfelda zbog mučenja kojeg su u Iraku pretrpjeli od ruku američke vojske.

Donalda Vance i Nathan Ertel su na federalnom sudu tužili Rumsfelda, i još nekolicinu ostalih čija su imena nepoznata, zbog njihove uloge i razvoju, naređivanju i korištenju okrutnih metoda ispitivanja u Iraku, čime su prekršena njihova ljudska prava. Federalni sudac je odobrio tužbu, a istu je potvrdio i Apelacijski sud u Chicagu, unatoč pritiscima bivše Bushove i sadašnje Obamine administracije da se slučaj odbaci.

Otkrili korupciju pa ih mučili


Dvojica muškaraca radili su za privatnu sigurnosnu kompaniju u Iraku 2006. godine, gdje su shvatili da je njihova firma uključena u ilegalne koruptivne aktivnosti i podmićivanje. O tome su obavijestili američke vlasti i počeli surađivati s njima. Međutim, početkom 2006. godine pritvoreni su od strane američke vojske te su odvedeni i Camp Cropper blizu aerodroma u  Bagdadu. Vance i Ertel tvrde da su tamo bili podvrgnuti okrutnom ispitivanju te fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Nakon nekoliko mjeseci samo su ostavljeni na aerodromu, a protiv njih nikad nije podignuta nekakva optužnica. Smatraju da su time narušena njihova ustavna prava, zbog čega u tužni traže nespecificiranu odštetu, "jer su vojnici cijelo vrijeme znali da su nevini".

Argumentirali su da je zapovijed došla s viših razina


Apelacijski sud je zaključio da je teško odgovornost za njihov tretman u pritvoru pripisati direktno Rumsfeldu, ali i da su dvojica muškaraca dovoljno dobro argumentirali da su odluke donesene na vrhu da bi slučaj bio pokrenut.

Rumsfeldov odvjetnik odluku suda smatra udarcem za američku vojsku. "Ne možete voditi rat ako suci na drugom kraju planeta sustavno propituju odluke američkih vojnika na terenu. To smanjuje efektivnost vojske, stavlja američke vojnike u opasnost i stavlja okove na ruke dužnosnika koji imaju ustavnu dužnost braniti Ameriku", kazao je.

Sud odbacivao slične tužbe koje su podnosili stranci


Treba napomenuti kako su protiv Rumsfelda i američke vlade i prije podnošene tužbe sličnog tipa, ali je u pravilu bila riječ o strancima pa je te tužbe sud s lakoćom odbacivao, piše Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.