Državni odvjetnik se namjerio na Trumpa: "Otkrit ću stvarnu namjeru njegove zabrane"

Foto: Hina

DONALD TRUMP i njegovi suradnici smišljaju načine pomoću kojih bi mogli spasiti njegovu kontroverznu zabranu ulaska u SAD za muslimane iz sedam zemalja. Nakon što je Prizivni sud odbio vratiti na snagu njegov ukaz i nakon što je državni odvjetnik države Washington najavio kako će otkriti pravu namjeru Trumpove zabrane, Donald Trump je najavio kako Bijela Kuća radi na novom nacrtu ukaza, kako bi bio pravno jači.

Kako piše Poltico, Trump očekuje kako će njegov ukaz i u budućnosti imati velik broj protivnika:

"Ubrzo ćemo napraviti nešto kako bismo dodatno osigurali našu zemlju. Vidjet ćete o čemu se radi tijekom sljedećeg tjedna. Nastavit ćemo i sa sudskim procesom i na kraju ćemo, u što niti najmanje ne sumnjam, pobijediti," rekao je Trump.

Kada su ga novinari detaljnije pitali o mogućnosti novog ukaza, rekao je kako je njegovoj zemlji brzo potrebna sigurnost i kako su stoga ukazi najjednostavnije rješenje. Najavio je kako se može očekivati novi ukaz već početkom tjedna.

Stvarna namjera ukaza?

U međuvremenu, Reuters prenosi kako je državni odvjetnik države Washington najavio kako će otkriti koji su bili stvarni motivi predsjednika Trumpa kada je potpisao ukaz o zabrani za muslimane iz sedam zemalja.

Prizivni sud koji je odbio vratiti na snagu Trumpov ukaz je u svojoj odluci o tom pitanju citirao odluku iz drugog predmeta: "dokazi o namjeri...izjave osoba koje su donijele odluku mogu biti razmotrene kako bi se ocijenilo je li akcija vlade bila motivirana diskriminatornom svrhom".

Trumpova administracija, otkako je Trump potpisao ukaz, govori da je tako odlučeno kako bi se zemlja obranila od terorizma i kako bi ponovno bila sigurna. Tvrde i kako ukaz nije diskriminatoran jer se u njemu ne spominje niti jedna religija.

Državni odvjetnik, Bob Ferguson, je najavio u nedjelju kako će nastaviti tražiti dokumente i mailove od strane Trumpove administracije koji mogu sadržavati dokaze kako je ukaz donesen pristrano i kako je usmjeren k muslimanima ili islamu, što bi bilo neustavno djelovanje predsjednika.

Izjave iz kampanje

Pitanje je hoće li u dokazivanju neustavnog djelovanja predsjednika, državni odvjetnik moći koristiti njegove izjave iz predizborne kampanje. Trump se u kampanji u više navrata obrušio na muslimane i islam, primjerice nakon napada u San Bernardinu.

Tada je pozvao na 'totalnu i potpunu zabranu ulaska u zemlju za muslimane' bar dok predstavnici vlasti ne istraže o čemu se radi, a naknadno je govorio kako podržava zabranu samo za imigrante koji dolaze s područja koje je poznato po terorizmu.

Za sada se ne zna kako će se proces nastaviti jer Trump ima mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, dok Prizivni sud može ponovno razmotriti slučaj pred većim panelom sudaca.

Upitno je bi li ured državnog odvjetnika mogao ispitati predsjednika i njegove suradnike. Bijela Kuća se može pozvati na privilegiju koju imaju, a koja štiti predsjednika i njegove službenike od tužbe.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.