FOTO Državna agencija HAKOM radni dan provela na izletu: Posluju u minusu, a mi im plaćamo zabavu

Foto: Index

DJELATNICI Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) kraj radnog tjedna iskoristili su za odlazak na team building. Tako su ih već u 11.30 sati u petak, znači za vrijeme radnog vremena, dva autobusa čekala ispred Sky officea, nebodera na Zagrebačkoj aveniji u kojem se nalazi ova agencija.

> Hakom: Ne poslujemo u minusu

Index je od izvora iz HAKOM-a doznao za odlazak djelatnika na team building u sportski centar Trakošćan gdje ih je kasnije i snimio naš fotograf. Jedna od djelatnica HAKOM-a odmah je došla do njega i u strahu ga pitala snima li on to za neke novine.



Kao što se vidi u priloženim fotografijama, djelatnici HAKOM-a radni dan iskoristili su za igre na otvorenom, dok ih kasnije čekaju ručak odnosno večera, a neki će, kako doznajemo, i prespavati u tamošnjem hotelu Trakošćan.

"Zajedno sa 120 radnika je otišao i ravnatelj. Njih 11 će ostati i spavati u hotelu Trakošćan. Dolaze i djelatnici podružnica iz Osijeka, Rijeke i Splita", rekao nam je dobro upućeni izvor.



Ravnatelj službeno odsutan

Zvali smo ravnatelja HAKOM-a Maria Webera, no tajnica nam je kazala da ne možemo doći do njega jer je službeno odsutan. Na pitanje hoće li se danas vratiti, nije nam ništa odgovorila te nas uputila da mu pošaljemo pisani upit međutim do objave ovog teksta, odgovor od Webera nam nije stigao.

Zanimljivo je pogledati podatke iz financijskog izvješća ove agencije koju je 31. prosinca 2015. proveo neovisni revizor.

Prema tom izvješću agencija HAKOM lani je potrošila 113 milijuna kuna, a uprihodila 80 milijuna kuna. Znači da su potrošli čak 33 milijuna više od onog što su zaradili, odnosno da su upravo toliko u gubitku.


 
Najveći trošak otpada na zaposlene pa tako HAKOM po radniku troši čak 17.000 kuna mjesečno, a radni dan zaposlenika prosječno stoji oko 850 kuna.

Naime, obveze za radnike prema bilanci za prosinac 2015. iznose 2.969.385 kuna, a na dan 31. prosinca 2015. u HAKOM-u je bilo zaposleno 174 ljudi. Ispada da po radniku odlazi oko 17.000 kuna, a kad se podjeli na radne dane ispada kako po danu na zaposlenika ode oko 850 kuna. Godišnje na rashode za plaće i dodatke na plaće zaposlenika odlazi 37.746.598 kuna.



Skupocjen najam u Sky office-u

Podsjetimo i kako je HAKOM, o čemu smo već pisali, suprotno svom Statutu bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske ugovorio pravni posao zakupa uredskog poslovnog prostora na 10 godina po jediničnoj cijeni od 24 EUR/m2 s PDV-om i ukupne vrijednosti posla oko 14,8 milijuna eura.

Tako po svakom djelatniku s radnim mjestom u Sky office uredima, HAKOM za zakup uredskog prostora mjesečno plaća 800 EUR (ukupno za uredske prostore 123.312 EUR mjesečno), bez troškova električne energije, vode, grijanja i hlađenja koji se plaćaju po potrošnji.



Kad se sve izračuna ispada da po danu za zakup prostora u Sky office-u plaćaju oko 30.000 kuna. A oni su radni dan odlučili provesti na svježem zraku igrajući razne igre te jedući i pijući u Trakošćanu.

HAKOM je državna institucija čiji je zadatak centralno upravljati tržištem telekomunikacijskih usluga. Oni određuju koliko je pružatelja usluga dovoljno za Hrvatsku, tko smije ući na tržište, a tko ne, i pod kojim uvjetima. Otprilike kao kada bi neka agencija određivala koliko je pekarnica, kina, samoposluga ili salona za masažu dovoljno za jedan grad i vršila strogi nadzor nad svakim tko želi ući na neko od tih tržišta.



Podsjetimo kako smo tijekom radnog dana na team buildingu nedavno ulovili i djelatnike SAFU-a, središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Oni su se opravdali da troškove team buildinga u Pitomači pokriva novac iz EU fondova, no sumnjamo da EU pokriva novac za igre na otvorenom HAKOM-u, još jednoj u nizu državnih agencija, koja podsjetimo još jednom - posluje u minusu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.