Državljani Srbije od sljedeće godine na Kosovo isključivo s putovnicama



DRŽAVLJANI Srbije od početka sljedeće godine moći će na Kosovo putovati isključivo s putovnicama, a ne samo s osobnom iskaznicom kao do sada, objavio je beogradski list Danas.

Informacija o prelasku granice između Srbije i Kosova, koju i srpska javnost i politički vrh još uvijek proglašavaju "administrativnom linijom", ne priznajući joj status državne granice, listu je potvrđena u uredu kosovskog premijera Hashima Taqija. Premijerov savjetnik za pitanja sigurnosti Djukadjin Gorani listu je potvrdio kako postoji alternativa uvođenju kontrole putovnica na granici, no uvjet za to je da Beograd i Priština postignu međudržavni sporazum.

Gorani: Sve je dogovoreno s SAD-om i EU-om

"Kosovo ima međudržavne sporazume s Crnom Gorom i Albanijom prema kojima kosovski građani mogu u ljetnim mjesecima samo uz osobnu iskaznicu, dakle, bez putovnice, prelaziti granice tih zemalja. Sličan sporazum bi mogao biti napravljen i s vlastima u Beogradu, ali za takvo što je potrebno da Kosovo i Srbija potpišu taj dokument kao dvije neovisne države", podsjetio je Gorani, što je teško očekivati jer Beograd i dalje odbija priznati Kosovo kao neovisnu državu.

Taqijev savjetnik ističe da kosovske vlasti u ovom slučaju "ne rade ništa što već nisu dogovorile s predstavnicima međunarodne zajednice", odnosno SAD-om i članicama EU-a koje su priznale neovisnost Kosova, te da bi svaki eventualni protest srpskih dužnosnika trebalo uputiti na adrese u Washingtonu i Bruxellesu, a ne Prištini.

"Kosovo je u procesu vizne liberalizacije, što podrazumijeva uvođenje biometrijskih putovnica. U tom procesu neophodno je uvesti i zabranu prelaska granice samo uz osobnu iskaznicu, bez obzira na bilo čiju nacionalnost ili zemlju iz koje dolazi. Dakle, građani Srbije više neće moći biti izuzetak, što sada jest slučaj. Izdavanje biometrijskih putovnica za građane Kosova počet će krajem ove godine, kada se predviđa i stupanje na snagu zabrane dosadašnje prakse ulaska građana Srbije na Kosovo samo uz osobnu iskaznicu", najavio je Gorani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.