Država kupuje stan za veleposlanike u Vatikanu za 905.000 eura: "Dobili smo popust"

Foto: FAH

VLADA je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za kupnju rezidencije u luksuznoj rimskoj četvrti Parioli za potrebe veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Riječ je o stanu od 246 četvornih metara u zgradi na trećem katu u Via Antonio Gramsci 36, s parkirališnim mjestom u podzemnoj garaži i podrumom, koji je veleposlanstvo imalo u neprekinutom najmu još od 1992., piše Jutarnji

Vlasnici zgrade, Zaklada E.N.P.A.I.A., odlučili su prodati ovaj rezidencijalni stambeni kompleks i ponuditi najmoprimcima pravo prvokupa i popust od 30 posto. Vještaci su službeno procijenili vrijednost nekretnine na 1.2 milijuna eura, a država će platiti 905 tisuća eura.

 

"Dobra prilika, dobili smo popust"

Riječ je o jednom od rezidencijalnih stanova koje je koristila i Jugoslavija, pa je bio namijenjen i ambasadorima SFRJ-a pri Svetoj Stolici. Posljednji jugoslavenski ambasador pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko je, pri raspadu Jugoslavije, taj stan zadržao za Hrvatsku, promijenio mu bravu te je tu bilo registrirano hrvatsko veleposlanstvo u Italiji, prije nego što je, prvo, uzeta u najam vila u Ulici sv. Kuzme i Damjana pa nakon toga kupljena zgrada u Bodiovoj ulici, gdje su veleposlanstvo u Italiji, konzularni i ini uredi, kao i rezidencija veleposlanika i stan vozača/sigurnjaka.

Kad je za prvog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici akreditiran Ive Livljanić, on se uselio u tu rezidenciju, piše Jutarnji.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekla je da se otvorila dobra prilika za stjecanje vlasništva jer je ponuđen popust te da ćemo time trajno riješiti prostor za rezidenciju u Rimu, a neće se više plaćati najam. Za ovu odluku, dodala je, dobivena su i pozitivna mišljenja Državnog odvjetništva i Ministarstva financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.