Država i Feral moraju platiti Igoru Štimcu 50.000 kuna zbog duševne boli!

SPLITSKI Županijski sud pravomoćno je dosudio Igoru Štimcu 50 tisuća kuna zbog duševnih bolova prouzročenih tekstom u Feralu, koji ga je spomenuo u službenim zabilješkama policijske istrage noćnih miniranja po Splitu s kraja 1991. godine. 

Iscurile informacije

Presuda je posebna po tome što će Štimcu po 25 tisuća kuna morati platiti Feral, ali i država, i to zato jer je došlo do curenja službene tajne iz MUP-a. Štimac je, inače, tužio i autora teksta, novinara Vladimira Matijanića, no predmet je okončan zastarom.

Premda je sud u ovom postupku postupao primjerenom brzinom, slučaj koji se zbog miniranja vodi protiv Štimčevog rođaka Luke Oršulića, umirovljenog vojnog policajca, ne ide ni - puževim korakom. Od podizanja optužnice, prije 17 godina, održana je tek jedna rasprava, davne 2001. godine. 

Uz Oršulića, optužen je bio i Luka Buljubašić, no on je 2005. godine umro. U ratu je, pak, poginuo jedan od osumnjičenika Franko Zagorčić... Teretili su ih da su minirali imovinu Splićana srpske nacionalnosti. Nekima su objekti i po dva puta letjeli u zrak.

Sud ni zastaru nije konstatirao

Oršulić se 2003. godine neuspješno natjecao za koncesiju plaže Zlatni rat na Bolu. Digla se velika prašina, tada ga je zdušno branio HČSP-ovac Tadija Barun, istaknuvši kako nekome sigurno smeta što se radi o hrvatskom branitelju i rođaku Igora Štimca. Oršulić je svjedočio i u postupku Lora, a lani je osumnjičen za organizirani šverc cigareta.

Općinskom sudu u Splitu preostalo je zapravo tek konstatirati zastaru, koja je odavna nastupila. No, sudac Mario Franetović predmetom se uopće nije bavio posljednjih par godina, nakon što ga je preuzeo od kolege Zorana Kežića, zaslužnog za održavanje te jedne jedine rasprave. Franetović se, čini se, probudio pa zakazao raspravu za početak srpnja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.