Društvo Marjan i Pametno: Baldasar dozvolio radove u sezoni da privatni investitor ne pretrpi štetu!?

Foto: Društvo Marjan

VEĆ DANIMA teška mehanizacija lupa od jutra do večeri u Puntarskoj ulici na gradilištu stambenih objekata uz samu crtu Park šume Marjan. Stanari okolnih zgrada užasnuti radovima, pogotovo oni koji iznajmljuju apartmane. Tko će im doći? Turisti koji su došli, ne znajući za radove u susjedstvu, već su se pokupili, a iznajmljivači strahuju da će im negativne recenzije potpuno uništiti sezonu i zaradu na koju su računali.

Društvo Marjan već se pobunilo protiv radova, a danas je na svom Facebook profilu reagirao i vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić. Gradonačelnik Baldasar odobrio je, naime, radove unatoč zabrani za vrijeme turističke sezone. Među investitorima je i Tomislav Mrduljaš, koncesionar Splitskog festivala.

Kakav je to posebni interes?

"Mogu podnijeti svašta, uvrede, ruganje, sprdanje, vrijeđanje, verbalno maltretiranje i koješta drugo, ali nikako ne trpim kada me netko pravi budalom. A budalom je mene i 34 vijećnika napravio gradonačelnik Baldasar donoseći rješenje o izuzimanju od privremene zabrane građevinskih radova za vrijeme turističke sezone. Tako je omogućio investitoru, koji gradi stanove za prodaju u Puntarskoj ulici, da nastavi gradnju unatoč zabrani radova. Gradonačelnik može napraviti izuzetak, ali samo kada se radi o radovima od posebnog interesa. Poseban interes bi bila gradnja vrtića, a ne, kako stoji u rješenju, da bi prekid radova prouzročio znatnu štetu investitoru. Kakvu štetu? Pa tek se temelji kopaju", navodi Prkić. 

Investitori računali na fleksibilnost gradonačelnika

Odluka o zabrani radova za vrijeme sezone na snazi je od konca 2014. godine, a Prkić sumnja da je investitor računao na fleksibilnost gradonačelnika Baldasara.

"Dobro je računao. Popustit će naš Ivo investitorima, vlasnicima kioska, kafića, štekata, štandova, ali  popuštanje ne plaća on, već građani kojima je smanjena kvaliteta života. Reći će mnogi: "Što se ti Prkiću žališ? Napravi nešto, sjediš u Gradskom vijeću." Istina, mogu se žaliti Uredu državne uprave i reći kako akt gradonačelnika nije u skladu sa odlukom Gradskog vijeća. Žalba će doći u ruke prekaljenom birokratu Veljanu Radojkoviću, koji će na dva lista zaključiti kako je sve u skladu sa zakonom. Mogu ja prijaviti DORH-u, ali onda će u Banovinu doći policijski inspektor, izvaditi blokić s logom Mediteranskih igara, zapisati izjave i pokupiti naramak dokumentacije, među kojima će biti i zaključak Veljana Radojkovića kako je sve u skladu sa zakonom. Neki mi savjetuju da se poslužim gerilskim metodama, ali to nije za mene, ja sam se odlučio za jednostavnije rješenje. Ja ću Baldasara ignorirati, a za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća predložit ćemo točku koja se već godinama izbjegava, a riječ je o Planu upravljanja pomorskim dobrom i radu Vijeća za koncesijska odobrenja. Zbog jadnog plana i još jadnijeg rada Vijeća za koncesijska odobrenja, imamo ovakvu situaciju na Žnjanu i Trsteniku. I u tom slučaju nas pravi budalama", zaključio je Prkić. 

Prkić: Zna Ivo da za njega budućnosti u Splitu nema

Baldasaru ne predviđa blistavu političku budućnost.

"Zna Ivo da za njega budućnosti u Splitu nema. Za ovih godinu dana, koliko mu je preostalo, zaposlit će mnoštvo poslušnika, donijeti more loših odluka, izaći će na izbore i vlast predati nekome drugome. Njemu je puno važnije da Bandić ostane gradonačelnik Zagreba jer će u tom slučaju mirovinu dočekati kao čelnik Ureda za regulaciju tlaka vode na zagrebačkim fontanama, a ljeta će provoditi u jednom zaseoku naše Zagore hladeći se u bazenu i šireći masne stanice u predjelu abdomena", zapisao je Prkić na svom Facebook profilu. 

Marinić: Ovdje postoji jedino interes izvođača radova, nikako javni interes

"Ne znam u čemu su obaranje stabala i odvaljivanje marjanske padine radovi od posebnog interesa da se moraju odvijati tijekom turističke sezone kada traje zabrana izvođenja građevinskih radova. Dozvola je izdana izvođaču radova, a ne investitoru. Dakle, ovdje postoji jedino interes izvođača radova, nikako javni interes kojeg bi trebao štititi gradonačelnik", komentirao je Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan.

Najnoviji zločin protiv Marjana

Prije koji dan Društvo Marjan izdalo je i priopćenje povodom najnovijeg zločina protiv Marjana.

"Na rubnim dijelovima u park-šumu uključene su i zelene površine koje nisu u formalnom režimu zaštite, ali sa park-šumom čine funkcionalnu cjelinu, navodi članak 15. GUP-a. To, međutim, nije bila zapreka za najnovije uništavanje takve šume na kraju Puntarske ulice. Umjesto pridržavanja citirane odredbe, Grad Split izdao je lokacijsku dozvolu koju je 2012. godine Ministarstvo graditeljstva poništilo jer nisu pribavljeni posebni uvjeti za građenje od Hrvatskih šuma, koje su uputile Grad Split na traženje očitovanja Ministarstva poljoprivrede smatra li se predmetna površina šumom, odnosno, šumskim zemljištem. Umjesto očevida, Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je zahtjev Grada Splita, potpuno ignorirajući upit uz obrazloženje da se predmetno zemljište ne nalazi u šumskogospodarskom području RH. Pri tom se uopće nije pokušalo utvrditi je li područje ipak šuma ili šumsko zemljište koje je slučajno ili namjerno ispušteno iz šumskogospodarske osnove RH", navodi Društvo Marjan.

Nema više zelenih površina uz Park šumu koje bi trebalo štititi, sve su izgrađene

Podsjetili su kako veliki dio Park šume Marjan također nije dio šumskogospodarskog područja RH te kako je upravo činjenica da sve šume i šumska zemljišta u park šumi Marjan, kao i njeni rubni dijelovi, nisu obuhvaćeni Programom gospodarenja, omogućila 2009. godine sječu šume i gradnju stambene zgrade na obližnjoj lokaciji na križanju Marjanskog puta i Ulice V. Lisinskog, a sada se u Puntarskoj ponavlja slična situacija. 

"Jedan od važnijih razloga podnošenja ostavki dvaju članova Društva Marjan u Upravnom vijeću Park šume Marjan bio je što nadležna ustanova nije željela pokrenuti postupak utvrđivanja svih šuma i šumskog zemljišta u Park šumi Marjan, što je kasnije ipak pokrenuto od DORH-a i što je izazvalo niz optužbi pojedinih medija i Javne ustanove. Sa odmakom od tri mjeseca, bageri u sječi službeno nepostojeće šume i zelene površine na kraju Puntarske, jasno su ukazali na razlog takvih burnih reakcija. Sve navedeno nije spriječilo Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita da izda akte za gradnju na ovoj nekada zelenoj površini obrasloj alepskim borom i grmolikom vegetacijom uz samu granicu Park šume Marjan tako da se sada slobodno može reći da šumske i zelene površine uz rubne dijelove Park šume Marjan više ne treba štititi jer takve površine gotovo više i ne postoje. Sve su izgrađene", zaključuju u Društvu Marjan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.