Drugi čovjek Vukovara napao gradonačelnika zbog prosvjeda: Gdje su srpske žrtve?

Foto: Hina

VUKOVARSKI gradonačelnik Ivan Penava prije dva dana pozvao je sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva, najavivši da će se prosvjed održati 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru.

"Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava'', poručio je Penava na konferenciji za novinare.

Podsjetio je na brojne lokacije na kojima su zločini počinjeni: Ovčaru, Trpinjsku cestu 33, dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. godine u Borovo Naselje s osobama zatim nestalim u Dalju, pekaru na Drvenoj Pijaci te Velepromet kao mjesta ''gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani, a tko je zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu''.

Javio se dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine

No, danas se priopćenjem medijima obratio dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. On je Penavi zamjerio jer nigdje u svojoj presici i pozivu na prosvjed ne spominje srpske žrtve.

"Tijekom 2018. godine Vukovar je u "bildanju" nacionalne svijesti ostao malo po strani, a Vukovarci su blago pošteđeni. Nije naše društvo postalo zrelije nego su postojali drugi povodi koji su služili za zabavu masa - uspjesi nogometne reprezentacije, obilježavanje Oluje, Bajaga, Thompson…

Da ovakvo stanje ne potraje dugo, pomalo neočekivano, pobrinuo se vukovarski gradonačelnik konferencijom za medije na kojoj nas je podsjetio na sve ono što mora svakodnevno biti u svijesti svakog nacionalno osviještenog Hrvata: velikosrpska agresija, nekažnjeni srpski zločinci, nevine hrvatske žrtve i ostale crno-bijele fraze. Navikli su već Vukovarci da svake godine krene "zagrijavanje atmosfere" uoči obilježavanja stradanja Vukovara 18. 11.

Bilo kako bilo, gradonačelnik je optužio državne institucije za nedovršeni posao kažnjavanja Srba te najavio protest kako bi se na njih izvršio pritisak da po kratkom postupku obave ovaj posao. Inače, ne piše im se dobro.

Pri tom, treba reći da su te državne institucije uglavnom očišćene od Srba tijekom godina pa je u vukovarskom Općinskom i Županijskom sudu od nekadašnje trećine zaposlenih ostao u svakom po jedan sudac koji broji posljednje dane pred odlazak u penziju. Nije ništa bolje ni u državnim odvjetništvima i rukovodećim strukturama policije.

Isto tako, nije nebitna činjenica da je u posljednjih godinu dana policija provela brojne informativne razgovore na koje su pozivani pripadnici srpske zajednice iz Vukovara i okoline".

Nije spomenuo srpske žrtve

"I na kraju, nabrajajući zločine, gradonačelnik nije nigdje spomenuo likvidacije više desetina srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani.

I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države.

U tom slučaju počeo bi se provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa bismo ostvarili pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama i u gradskoj upravi, bio bi sankcioniran govor mržnje izrečen u javnosti, svi bi mogli slobodno upotrebljavati svoj jezik i pismo, studenti bi imali pravo na stipendije i kad studiraju u matičnoj državi, bili bismo ravnopravni građani", stoji u priopćenju Srđana Milakovića.

Javio se i lokalni SDSS

U povodu najave vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da će se u Vukovaru održati miran prosvjed kao izraz nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina i rješevanju pitanja nestalih iz Domovinskog rata, iz SDSS-a Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara priopćili su kako takva pitanja treba prepustiti mjerodavnim institucijama, a ne rješavati ih na ulici. 

"Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati", navodi SDSS u priopćenju za javnost te dodaje kako je "u ljeto 1991. u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni ili na drugi način skončali".

"Želimo da mislimo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i njihove obitelji", poručuju iz SDSS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.