DOZNAJEMO Pacijent iz Dubrovnika nije jedini ove godine, u Zagrebu je ospicama zaražena beba

123 RF

DANAŠNJI rezultati analize uzoraka potvrdili su da je oboljeli pacijent hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici zaražen ospicama. Međutim doznali smo da on nije prvi koji je ove godine u Hrvatskoj obolio od te bolesti.

>> POTVRĐENO Pacijent iz Dubrovnika ima ospice: "Ne možemo isključiti mogućnost da je nekoga zarazio"

"Ovo nam nije prvi slučaj ove godine, imali smo već jedan slučaj i nije došlo do sekundarnih slučajeva. I lani smo imali 7 oboljelih koji su ostali izolirani slučajevi bez daljnjeg širenja infekcije", rekla je za Index
dr. Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a doznajemo da se ranije ove godine u Zagrebu pojavio slučaj jedne zaraze ospicama, a radilo se o bebi koja je, kažu nam, ozdravila i sad je dobro.

Dr. Kurečić Filipović istaknula je da HZJZ već par mjeseci na svojim stranicama ima upozorenje da postoji kontinuirani rizik od unosa virusa ospica u zemlju.

"U današnje vrijeme epidemija se ne bi smjela događati"

"I to ne samo iz Srbije već i iz Italije i Grčke, znači zemalja s kojima imamo neke odnose, ljudi putuju u te zemlje, a rizik od unosa ospica postoji već duže vrijeme. On sad nije eskalirao ovim slučajem, no sad je realno veća mogućnost širenja i prelaska u epidemiju s obzirom na nisku procijepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U ovom stoljeću gdje imamo sigurno učinkovito cijepljenje i dobru kulturu cijepljenja, epidemija se ne bi smjela događati", rekla je epidemiologinja iz HZJZ-a.

Pozvala je roditelje koji su propustili cijepiti djecu da se jave svojim pedijatrima i liječnicima školske medicine da im djeca prime cjepivo. To je, kaže, jedini način da zemlja ostane unutar dobrih cijepnih obuhvata, odnosno procijepljenosti preko 95 posto, jer to jedino, tvrdi, daje sigurnost u smislu kolektivnog imuniteta.

"Cijepljenjem zdrave djece štitimo onu rizičniju djecu koja se ne mogu cijepiti ili imaju kontraindikacije za cijepljenje", kaže dr. Sanja Kurečić Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.