DORH istražuje prometnu pijanog HDZ-ovog župana. Policiji došao poziv nakon 11 minuta

Foto: Hina

HDZ-ov župan Damir Dekanić pijan je u subotu navečer skupocjenu službenu Škodu dao na upravljanje svome rođaku. U razvijenijoj državi vjerojatno bi i samo to bio dovoljan razlog za ostavku. 

Dosad se o tome samo špekuliralo, ali sad je službeno. Osoba koja je upravljala vozilom u vlasništvu države i prema tvrdnjama policije skrivila prometnu nesreću o kojoj se već danima piše, zbilja nije bila zaposlenik Županije.

Iz Županije su nam potvrdili da Bičanić nije njihov zaposlenik i da je upravljao njihovim vozilom

Iz Vukovarsko-srijemske županije dostavili su nam informacije koje potvrđuju ove navode. 

"Službenim vozilom Vukovarsko-srijemske županije u noći sa 16. na 17. travnja, u trenutku prometne nezgode koja se dogodila u mjestu Cerna, automobilom je upravljao rođak župana Damira Dekanića - Krešimir Bičanić, koji nije zaposlenik Županije. Prema važećem Pravilniku o korištenju automobila Vukovarsko-srijemske županije iz 2018. godine i pratećim Odlukama, župan Damir Dekanić službeni automobil može i osobno koristiti 24 sata dnevno. Procjena štete na službenom automobilu Vukovarsko-srijemske županije je u tijeku", odgovorili su iz Županije. 

Nisu odgovorili za koje je potrebe župan u ponoć pijan koristio službeni auto

Pitanja na koja nisu odgovorili glasila su: Smije li osoba koja nije zaposlenik Županije upravljati službenim vozilom? Na koga glasi putni nalog ako ga župan nije vozio i gdje je Župan bio u subotu navečer s tim automobilom, odnosno zbog čega je bila potreba da se baš tada koristi službeno vozilo?

Umjesto da dostave odgovore, dostavili su Pravilnik o korištenju službenih vozila Vukovarsko-srijemske županije. U njemu ne piše precizno smije li osoba koja nije zaposlenik voziti službeni auto, ali Članak 5., ostavlja mogućnost da se tumači i na taj način. Piše da aute iznimno mogu voziti i treće osobe koje Župan ovlasti. 

Pravilnik dopušta da rođak vozi službeni auto

U Općini Andrijaševci, u vrijeme kad je župan Damir Dekanić tamo bio načelnik, donesen je Pravilnik o korištenju službenih automobila dosta sličan ovome, a tamo isto piše da se vozila mogu dati na upravljanje trećim osobama. Usporedbe radi, pogledali smo i što piše u Pravilniku o korištenju službenih automobila susjedne županije, Osječko-baranjske. Kod njih se ne predviđa mogućnost da treća osoba upravlja službenim vozilom.

Ministarstvo pravosuđa i uprave upitali smo je li ovo dopušteno, odnosno smije li županov rođak voziti službeni auto. Odgovor ćemo objaviti kad stigne. 

Puno pitanja imali smo i za policiju, ali ona je bila jako škrta na odgovorima. Zanimalo nas je kako su utvrdili da je automobil vozio baš županov rođak, a ne sam župan. Jesu li ih, kad su došli na mjesto događaja, pitali "momci, koji je od vas vozio" pa im vjerovali na riječ? Ili su postojale neke snimke nadzornih kamera, dokazi? Iz PU Vukovarsko-srijemske odbili su nam reći. Tek su kratko kazali da je "obavljen očevid". 

Nesreća je prijavljena policiji 11 minuta nakon što se dogodila

Ono što posebno bode oči je razlika u vremenu kad je zaprimljena dojava i kad se nesreća dogodila. Prema policijskom izvješću, ispada da je župan 11 minuta čekao da prijavi nesreću. 

"Policija je u nedjelju, 17. travnja u 0:56 zaprimila telefonsku dojavu preko Centra 112 da se u mjestu Cerna, u Ulici braće Radić dogodila prometna nesreća. Prikupljenim obavijestima na mjestu događaja te provedenim očevidom utvrđeno je da je 37-godišnjak oko 0:45 u Cerni, Ulica braće Radić, upravljao osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu jedinice područne (regionalne) samouprave te se kretao zapadnom kolničkom trakom iz smjera Andrijaševaca u smjeru juga", stoji u odgovoru policije.

Bičanić živi 15 minuta dalje od mjesta nesreće

Prema ovome, dojava je stigla u 0:56, a očevidom su utvrdili da se nesreća u istoj toj ulici dogodila u 0:45. Policiji smo poslali upit što se događalo u tih 11 minuta, ali na to nisu odgovorili. Isto smo pitali i Županiju. Htjeli smo čuti što kaže Damir Dekanić, no zasad se oko toga ne izjašnjava. 

Možda je znakovito da njegov rođak Krešimir Bičanić stanuje 15 minuta od mjesta nesreće, u naselju Rokovci, u općini Andrijaševci. Od njegova doma do mjesta prometne nesreće ima 15 kilometara, prema Google kartama, i treba 15 minuta vožnje ako se poštuju prometna pravila i ograničenja brzine. 

Državno odvjetništvo zainteresiralo se za prometnu nesreću 

Iz policije su nam potvrdili da su im se vezano za prometnu nesreću javili iz Državnog odvjetništva.

"Policija je od Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima zaprimila zahtjev za dostavom izvješća o poduzetom u svezi istraživanja prometne nesreće, a što ćemo i učiniti", poručili su iz PU Vukovarsko-srijemske. 

Prema službenoj verziji priče, župan je bio suvozač, a Krešimir Bičanić vozač. Zanimalo nas je zbog čega je onda policija alkotestirala župana i sumnjaju li da je možda on skrivio prometnu nesreću. Nismo dobili konkretan odgovor.  

"Tijekom provođenja očevida svi sudionici su podvrgnuti alkotestiranju te kod 37-godišnjaka nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, dok je kod suvozača utvrđena prisutnost alkohola od 1.44 g/kg. Temeljem utvrđenih činjenica policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su 37-godišnjaku uručili izvješće o prekršaju zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona, odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake", poručili su iz policije.

Policija uporno izbjegava dati ove informacije

Neka od pitanja na koja nisu odgovorili glasila su: Kako znate da vozilom nije upravljao Damir Dekanić? Koliko je brzo vozač vozio? Zbog čega je došlo do prometne nesreće? Je li vozač nastojao prilagoditi brzinu? 

Oko bizarne prometne nesreće puno je neodgovorenih pitanja, kao i ono kakve su poveznice Krešimira Bičanića i župana Dekanića. Njihove veze su, prije svega, rodbinske. 

Kad je Krešimiru bilo šest godina, otac mu je stradao braneći slavonska naselja od četnika 1991. godine i otada se vodi u evidenciji nestalih osoba. Tu potresnu životu priču za medije je pričala Krešimirova teta, Marija Dekanić. 

Krešimir Bičanić i župan su u rodu

Župan Dekanić bliski je rod Krešimiru Bičaniću. Koliko su povezani, dovoljno govori informacija do koje je došao portal Telegram. Objavili su da je Bičanić izbo čovjeka nožem i umjesto da bude procesuiran za pokušaj ubojstva, dobio je kaznu preinačenu u 730 sati rada za opće dobro, a uz to su sugerirali kako mu je novac za jamčevinu od 100.000 kuna omogućio Dekanić.

Telegram je objavio i da je Bičanić dobio posao komunalnog redara u općini Andrijaševci dok je Dekanić tamo bio načelnik. Danas Bičanić radi u skladištu lokalne tvrtke. 

Župan prima plaću od 20.000 kuna neto

Župan Dekanić diplomirani je inženjer šumarstva. Radio je na višim funkcijama u Hrvatskim šumama, gdje je i danas zaposlena njegova supruga. Kao voditelj Uprave šuma, podružnica Vinkovci, imao je plaću u neto iznosu od 16.537,98 kuna.  

Prema podacima iz imovinske kartice, trenutno kao župan prima plaću od 27.720,92 kuna bruto, odnosno 19.924,56 neto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.