DORH i dalje šuti, policija tvrdi: Dvaput smo ih obavijestili o Brkiću

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NAKON što je jučer Nacional objavio policijsko izvješće u kojemu piše kako je Milijan Brkić kriminalcima i prostitutkama odao detalje istrage, odnosno da se protiv njih provodi istraga, pitali smo policiju i DORH gdje je taj izvještaj završio.

Policija je jučer poslala priopćenje u kojem tvrdi da je sve još tada proslijedila DORH-u, i to u lipnju iste godine, no nije bilo jasno kako je to mogla učiniti prije nego što je uopće sastavljeno izvješće o Brkiću.

Naime, izvještaj koji potpisuje policajac koji je kasnije vodio operaciju u kojoj je uhapšen Milan Bandić datira od 25. srpnja. Policija je danas to pokušala objasniti tvrdeći kako su i u srpnju obavijestili DORH o "interesantnim saznanjima" o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji.

"U lipnju smo izvijestili DORH"

"Tijekom prethodnog i kaznenog postupka u tom predmetu, pred policijom, ali i pred nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnim sudom, provjereni su svi navodi te ispitane sve osobe prema kojima je kriminalističko istraživanje bilo usmjereno. Kao što je i poznato, navedene su osobe za navedeno djelo pravomoćno osuđene te iz toga proizlazi kako u dijelu policijskog postupanja nije došlo do ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja.

Nadalje, izvješćujemo kako je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja 2011. godine, nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo", napisali su u priopćenju MUP-a jučer.

"Sredinom srpnja su izvijestili DORH"

Policija danas tvrdi kako je ovaj izvještaj samo izvještaj o svim mjerama koje su poduzete tijekom istraživanja o elitnoj prostituciji te da su oni i sredinom srpnja izvijestili DORH o kompromitaciji.

"Nadležna ustrojstvena jedinica policije, koja je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provodila kriminalističko istraživanje, obavijestila je navedeno državno odvjetništvo o svim operativno interesantnim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji, u dva navrata tijekom 2011. godine.

Prvi puta krajem lipnja 2011. godine i potom sredinom srpnja 2011., a nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje.

Pored navedenog, izvješćujemo javnost kako pismeno objavljeno u tjedniku, a koje je nadležna ustrojstvena jedinica policije 25. srpnja 2011. godine uputila Upravi kriminalističke policije, ne predstavlja prva saznanja o kompromitaciji, već predstavlja izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzete u navedenom kriminalističkom istraživanju", tvrde danas iz policije.

Na dodatni upit Indexa jesu li baš izvještaj od 25. srpnja uputili DORH-u te postoje li potvrde o slanju i primitku izvješća, nema odgovora.

DORH šuti

Index je jučer tražio komentar od DORH-a, ali zasad odgovora također nema. Kako doznajemo, oglasit će se danas ili sutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.