Liječnica u Indiji silovana i ubijena na radnom mjestu. Doktori pozvali na štrajk

Foto: EPA

Gnjev javnosti u istočnoj Indiji zbog brutalnog silovanja i ubojstva liječnice u prostoru zdravstvene ustanove bukti, liječnici su pozvali na najveći štrajk u posljednje vrijeme, a političke stranke najavile su prosvjede.

Liječnica (31) silovana je i ubijena prošli tjedan u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta u istočnom gradu Kolkati, gdje je radila, što je izazvalo prosvjede diljem zemlje među liječnicima i podsjetilo na grupno silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice u autobusu u New Delhiju 2012. godine.

 

Najveći takav štrajk u najmanje deset godina

Indijska liječnička udruga (IMA), najveća grupa liječnika u zemlji, priopćila je da će zatvoriti većinu bolničkih odjela, osim osnovnih službi, na 24 sata od subote ujutro, što je najveći takav štrajk u najmanje deset godina.

"Liječnici, posebno žene, ranjivi su na nasilje zbog prirode profesije. Na vlastima je da zajamče sigurnost liječnika unutar bolnica i kampusa", rekla je IMA u priopćenju objavljenom na platformi X kasno u četvrtak.

Zvijezde Bollywooda pozivaju na strože kazne za počinitelje zločina nad ženama

Političke stranke, uključujući stranku Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija, koja je u opoziciji u saveznoj državi Zapadni Bengal, čiji je glavni grad Kolkata, rekle su da će danas održati prosvjede u gradu.

Bolivudski glumci, druge slavne osobe i političari izrazili su šok zbog zločina te pozvali na strože kazne za počinitelje zločina nad ženama.

Policijski volonter koji je radio u bolnici uhićen je i optužen za zločin.

Liječnici: Okolnosti silovanja ukazuju na ranjivost medicinara koji su ostali bez odgovarajuće zaštite i uvjeta

Liječnici kažu da okolnosti silovanja ukazuju na ranjivost medicinara koji su ostali bez odgovarajuće zaštite i uvjeta.

Vlada je nakon grupnog silovanja u Delhiju uvela opsežne promjene u sustavu kaznenog progona, uključujući strože kazne, ali aktivisti kažu da se malo toga promijenilo unatoč strožim zakonima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.