Dok u covid-bolnici tulumare uz tamburaše, kazne za zabave idu do 40.000 kuna

Screenshot: RTL

SKANDALOZNA snimka tuluma u KB-u Dubrava koja je nastala početkom ovog mjeseca pokazala je da su medicinske sestre i pomoćno osoblje pjevali i plesali uz živu glazbu svirača, bez pridržavanja epidemioloških mjera, bez distance, bez maski.

Na snimci koju je objavio RTL se vidi i harmonika nakićena novčanicama, a jedna od njihovih kolegica kaže da u preko 20 godina radnog staža ovako nešto nije doživjela.

Snimljeno ponašanje je podložno novčanim kaznama zahvaljujući izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje je početkom prosinca donio sabor.

> Objavljene kazne: 500 kuna za krivo nošenje maski, do 10.000 kuna za kućni party

Početkom prosinca policija je u Lovranu upala na sličnu zabavu na kojoj je zatekla 14 osoba. 30-godišnjak koji je organizirao privatno okupljanje dobio je kaznu od pet tisuća kuna. 

Zbog nenošenja zaštitne maske za lice svih 14 je dobilo i pisano upozorenje.

> Policija prekinula privatnu zabavu 14 ljudi kod Opatije, organizatoru velika kazna

Zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske te zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događaja i okupljanja. Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna.

Do 40 tisuća kuna kazne za organizatora

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, a za vlasnika odnosno posjednika privatnog posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere provode policija, civilna zaštita i inspektori Državnog inspektorata. 

Pogledajte još jednom popis novčanih kazni za kršenje mjera:

Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

500 kuna za nenošenje maske

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera. Ista kazna odnosi se i na one koji masku ne nose pravilno.

Za vlasnika odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona. 

 

Kazne by Index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.