Dok Slovenci drže blokadu pregovora, Rehn od ministara u EU traži podršku za arbitražu

POVJERENIK za proširenje Olli Rehn istaknuo je kako granični spor ne smije utjecati na pristupne pregovore te da uskoro očekuje dogovor o rješenju pitanja granice između Hrvatske i Slovenije.

Rehn je izjavio kako misli da će ministri podržati njegov novi prijedlog rješavanja granice koji je predstavio prošli tjedan te je pregovore o njemu usporedio s maratonom u kojem se već prešlo 42 kilometra i ulazimo u stadion gdje ne smijemo odustati nego ući u cilj. On uskoro očekuje i odgovore obiju država o ovom novom kompromisnom prijedlogu.

Slovenija će odblokirati pregovore kada parlamenti potvrde dogovor o granici

Na tom sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu raspravljat će se i o usporenim pretpristupnim pregovorima Hrvatske i to prvi puta službeno od kada ih je Slovenija blokirala. Potporu novom Rehnovom prijedlogu rješenja graničnog spora daje Francuska, Češka i Švedska koje čine tri zemlje koje u ovom razdoblju predsjedavaju Unijom. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn istaknuo je kako bi arbitražni sud koji će se ustanoviti po Rehnovom prijedlogu trebati riješiti dva pitanja, a to je utvrđivanje granice na kopnu i moru te pristup otvorenom moru.

Većina ministara vanjskih poslova misli kako bilateralna pitanja ne bi trebala rješavati EU, nego bi to države trebale učiniti same, a da Unija može samo pripomoći u tom procesu. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ponovno je ponovio već poznati stav njegove zemlje da je Hrvatska unijela bilateralna pitanje u pretpristupne pregovore, a od današnjeg sastanka ne očekuje puno. Tvrdi i kako će pregovore deblokirati kada se zemlje dogovore o spornim pitanjima i parlamenti potvrde njihov dogovor.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.