KORONAVIRUS U SVIJETU

Dok druge europske zemlje bilježe rekorde, Poljska se polako otvara

Ilustracija: EPA

DOK druge istočnoeuropske države imaju nove rekorde u broju oboljelih i umrlih, Poljska zbog izravnavanja krivulje broja novooboljelih od bolesti covid-19 najavljuje djelomično otvaranje.

Ukupni broj zaraženih koronavirusom u istočnoj Europi u subotu je premašio pet milijuna, prema podacima Reutersa. Radi se o regiji u kojoj su Bjelorusija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Moldavija, Rumunjska, Rusija, Slovačka i Ukrajina.

Na području istočne Europe u proteklom je tjednu svaki dan bilo prosječno 82.000 novih slučajeva zaraženih te prosječno više od 1500 umrlih.

Rusija, Poljska i Ukrajina među 20 su zemalja svijeta s najvećim brojem slučajeva bolesti.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je otvaranje trgovačkih centara od sljedeće subote kako bi pomogao trgovcima u tjednima do Božića.

Vlada je zatvorila sva mjesta zabave i neke trgovine 7. studenoga, nakon skoka broja oboljelih, no od tada se krivulja broja oboljelih izravnala.

"Jedan je uvjet... disciplina u svakoj trgovini, centru, prodavaonici namještaja. Ako toga ne bude, te će prodavaonice biti zatvorene", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

"Te odluke mogu spasiti stotine tisuća radnih mjesta i zbog toga ih donosimo", dodao je.

Prema Morawieckom, škole ostaju zatvorene do Božića. Pozvao je Poljake da blagdane provedu u najužem obiteljskom krugu i da ne putuju.

Češka je u subotu objavila da se broj umrlih od covida-19 u studenome udvostručio i premašio 7000.

Prema ministarstvu zdravlja u listopadu je broj umrlih bio 3523, a sada je dosegnuo 7021.

U jednoj od najpogođenijih europskih zemalja proteklih tjedana pada broj novih slučajeva i broj hospitaliziranih bolesnika pa su vlasti ublažile neke mjere.

U petak je u zemlji evidentirano 5809 novooboljelih, što je pola od vrhunca vala na prijelazu listopada u studeni.

Rusija je u subotu izvijestila o rekordnih 24.822 novozaraženih u jednom danu, među kojima je i 7168 novozaraženih u Moskvi. U zemlji je ukupno zaraženo 2.064.748 osoba.

Ukrajina je u prethodna 24 sata evidentirala rekordnih 14.580 novozaraženih, rekao je ministar zdravlja Maksim Stepanov u subotu.

Ministar zdravstva kazao je da se ukupno broj zaraženih popeo na 612.665, uz 10.813 umrlih.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.