Dogovoren projekt interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Mađarske

BRANKO RADOŠEVIĆ, predsjednik Uprave Plinacroa, hrvatskog operatora plinskoga transportnog sustava, potpisao je danas sa mađarskim kolegama iz tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission, članice MOL grupe, Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta interkonekcijskog plinovoda između mađarskog Varosfolda i Slobodnice u Hrvatskoj, čijom će se izgradnjom 2010. godine povezati plinski transportni sustavi Republike Mađarske i Republike Hrvatske.

U ime tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission ugovor su potpisali glavni izvršni direktor dr. Janos Zsuga i Istvan Keresztesi, direktor operacijskog sustava mađarskog operatora plinskoga transportnog sustava. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i članica Uprave Plinacroa Dragica Krpan te direktor Sektora razvoja Goran Frančić.

"Potpisivanje obvezujućeg Ugovora o zajedničkoj realizaciji interkonekcijskog plinovoda Slobodnica-Donji Miholjac-Dravaszerdahely-Bata-Varosfold, povijesni je trenutak za energetsku budućnost naše zemlje budući da će dovršetkom tog projekta 2010. godine, Republika Hrvatska nakon više od 30 godina i prvi put od svog osamostaljenja osigurati novi pravac dobave prirodnog plina. Naime, sve do realizacije projekta povezivanja hrvatskog i mađarskog plinovodnog sustava, uvoz prirodnog plina u Hrvatsku moguć je jedino putem međudržavnog spojnog plinovoda Rogatec-Zagreb, koji povezuje plinske sustave Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a u rad je pušten u srpnju daleke 1978. godine", ističu u Plinacrou.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 395 milijuna eura

Interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska sastavni je i najvažniji projekt Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. godine. Na hrvatskoj strani taj projekt uključuje plinovode Slobodnica-Beničanci-Donji Miholjac i Donji Miholjac-Dravaszerdahely ukupne duljine 88 kilometara, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely-Bata-Varosfold ukupne duljine 210 kilometara. Izgradit će se kao jedinstveni plinovod dimenzija DN 800/75 bara, kapaciteta 6,5 milijardi metara kubnih na godinu, radnog tlaka od 75 bara i mogućnošću protoka plina u oba smjera pri jednakim uvjetima. Rok dovršetka interkonekcije je do kraja 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 395 milijuna eura.

Potpisivanje obvezujućeg Ugovora o zajedničkoj realizaciji projekta povezivanja plinovodnih sustava, kako ističu u Plinacrou, nastavak je iznimno uspješne energetske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Mađarske te rezultat intenzivnih zajedničkih tehničkih priprema između Plinacroa i mađarskog partnera, s kojim je tijekom 2007. godine potpisan Memorandum o razumijevanju, a čime je postignut načelan dogovor obiju strana o realizaciji tog projekta. Uslijedilo je opsežno tehničko usuglašavanje te je 3. srpnja 2008. godine u Zagrebu potpisano i Pismo namjere između tvrtki Plinacro i FGSZ Natural Gas Transmission o realizaciji interkonekcije Varosfold-Slobodnica. Neposredno nakon toga obje su tvrtke pristupile izradi Ugovora o zajedničkoj realizaciji interkonekcijskog plinovoda koji je usuglašen krajem 2008. godine.

Valja napomenuti kako je realizacija interkonekcijskog plinovoda Hrvatska-Mađarska izuzetno važna kako za oba partnera projekta - tvrtke Plinacro i FGSZ, odnosno Republiku Hrvatsku i Republiku Mađarsku, tako i za Europsku uniju. Naime, dovršetkom ovog projekta Republika Hrvatska, uz novi pravac dobave prirodnog plina i iskorištenje najvažnijeg dijela plinske infrastrukture, tu interkonekciju, uključujući i skladišne kapacitete, može iskoristiti i za povezivanje na potencijalno realizirane velike međunarodne plinovodne projekte poput Nabucca, Blue Streama ili South Streama. Istodobno, ta će interkonekcija, a posebice nakon izgradnje LNG terminala, omogućiti Republici Mađarskoj i Europskoj uniji opskrbu plinom u obrnutom smjeru, iz Hrvatske prema Mađarskoj. Upravo stoga, Europska je komisija uvrstila interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska u strateški važne energetske projekte.

I.M.
Foto: Siniša Sunara/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.