Dodik: Boli da je baš danas donesena presuda, ali nikad nismo bili odlučniji braniti svoja prava

Foto: FAH

"REPUBLIKA SRPSKA nikad nije bila odlučnija braniti svoja stečena prava i u tom pogledu ni presude, bilo kome pa ni Karadžiću, neće moći dotaknuti ili umanjiti snagu Republike Srpske", kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenose Večernje novosti. Dodik je to izjavio na na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardiranja 1999.

"Teško je podnijeti činjenicu da su na ovom mjestu stradali civili, među njima i djeca, a da za to nema ni oprosta, ni presude ni istrage. Bilo slučajno ili ne, ali zaista boli da je baš na današnji dan netko odlučio da i presudu Radovanu Karadžiću priopći u Haagu, baš na današnji dan kada se NATO savez odlučio bombardirati Srbiju, napraviti toliku štetu i ubojstva koja su katastrofalna", izjavio je Dodik.

Spomenuo je i da mu je važno to što je danas u Varvarinu, s ljudima u Srbiji, isto kao i što su i "oni sa nama u patnjama i tugama koje imamo”.

Podijeljene reakcije

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić rekla je za Sputnjik kako misli da će i Karadžić doživjeti slobodu kao i ona.

"Ja sam dobila 11 godina i mislila sam da neću doživjeti slobodu. Ne mislim da je on neće doživjeti. Ako je genocid onda ubijaju ženu i djecu, ali ja sam vidjela da ih spašavaju. Nisam bila osoba od povjerenja Radovana Karadžića. Došla sam poslije njega, jer je podignuta optužnica. Težina optužnice je velika, a nema ničeg crno na bijelo što se tiče sporazuma", rekla je Plavšić.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je pak ocijenila kako je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve, ali i za optuženog. Za N1 je rekla kako je "najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina." Kako je istakla, nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški tribunal, prenosi N1.


Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocijenio je da je prvostupanjska presuda Karadžiću nepravedna te da neće doprinijeti ni pravdi ni istini.

"Nadam se da će pravda i istina na kraju pobijediti, a da će vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji pomoći da se do nje dođe na način na koji je Hrvatska pomogla Gotovini  i ostalima pred Haškim tribunalom u drugostupanjskom postupku", rekao je Bosić.

Prve reakcije iz RS

Bivši predsjednik Dragan Čavić izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna te da ne znači presudu Republici Srpskoj niti prijetnju njezinoj ustavnoj poziciji. Također je rekao da je vjerovao da će Karadžić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.